Pauze nemen is niet iets dat je enkel verdient nadat je een taak hebt afgewerkt. Integendeel, pauzes en rust nemen is zelfs essentieel om de dag energiek en helder door te komen. Een routine maken daarvan kan heel rustgevend zijn, zoals elke avond wat tijd nemen om te lezen of ‘s ochtends een ochtendwandeling maken voordat je aan je werk begint. Of misschien vertrek je wel elk eerste weekend van de maand op een tripje met jezelf? Wat het ook is, voel je vooral niet schuldig bij het nemen van je eigen rustmomenten. Het zal je weerbaarder maken voor uitdagingen of stressvolle periodes.
Wil je zachter zijn voor jezelf maar weet je niet hoe?
11 vormen van zelfliefde die je gemakkelijk bij jezelf kan toepassen wanneer je het moeilijk hebt
We horen vaak hoe belangrijk zelfliefde en -zorg is, maar hoe ga je daarmee concreet aan de slag wanneer je door een moeilijke periode gaat? En hoe kan die liefde er dan precies uitzien? Hier zijn 11 vormen van zelfliefde die je kan toepassen op jezelf voor meer mildheid, gronding en zelfvertrouwen in je leven.
Zo kan zelfliefde eruitzien:
Van dag tot dag leven.
We maken ons vaak druk over de toekomst en vinden het moeilijk om dingen in het verleden los te laten. Maar wanneer je ook nog eens door een moeilijke periode gaat, kan dat allemaal erg overweldigend zijn. Verschuif je blik dus naar het heden of specifieker vandaag en zelfs dit uur. Geef jezelf wat ruimte om de dingen stap per stap aan te pakken, zodat je jezelf niet overdondert met allerlei kopzorgen. Richt je blik dus best naar wat er vandaag op je pad komt, wat je dan weer zal helpen in het overwinnen van morgen.
Zelfzorg als prioriteit stellen.
Zelfliefde komt uit een plek van zorg en zachtheid voor onszelf. Daar hoort zelfzorg dus bij, en dat ziet er voor iedereen anders uit. Denk aan sport, al wandelend de natuur opzoeken, een voedzame maaltijd klaarmaken, veel water drinken, rusten, vroeg gaan slapen, mediteren... Zo laad je je batterijen weer op zodat je zowel fysiek als mentaal er weer tegenaan kan, en ruimte vind bij jezelf om de dingen met een zachte bril te bekijken.
Luisteren naar wat er in je omgaat.
Wanneer we het moeilijk hebben, kennen we die emoties en negatieve gedachten maar al te goed. Voel je dat je in een spiraal terechtkomt die je doet doemdenken? Dan kan het helpen om die gedachten niet als een vijand te zien, maar eerder neutraal te observeren. Wat gaat er in je om? Waarom voel je je zo? Waar heb je nood aan op dit moment? Probeer rustig te blijven en je over te geven aan wat je voelt. Door zonder oordeel naar je innerlijke dialoog te luisteren, kan je opnieuw dichter bij jezelf komen en (professionele) hulp inschakelen als dat nodig is.
Het rustiger aan doen om jezelf weer te gronden.
Vaak zijn we druk in de weer met allerlei ‘moetjes’. Maar wat als we onszelf even op de eerste plaats zetten? Door het rustiger aan te doen, kunnen we onszelf weer gronden en meer in verbinding gaan met onszelf. Op die manier zijn we niet alleen liever naar onszelf toe, maar benaderen we ook weer anderen met meer mildheid. Alles hoeft niet altijd tot in de puntjes in orde te zijn, dus geef jezelf wat ademruimte en laat het tempo van de dag rustig op je afkomen. Je energie zal meer gecentreerd zijn.
Inspiratie halen uit iemand of je omgeving.
Wanneer we door een moeilijke periode gaan, kan het helpen om op te kijken naar iemand die net als jou een uitdaging heeft moeten trotseren in zijn/haar/hun leven. Het kan een herinnering zijn dat we allemaal veerkrachtig kunnen zijn en het leven niet altijd perfect loopt. We zijn uiteindelijk maar allemaal mensen met onze eigen imperfecties. Dus kijk eens goed naar je omgeving en haal inspiratie uit de mensen in je leven die zich kwetsbaar konden opstellen en zo sterker zijn geworden. Je zal zien dat het je zal aanmoedigen om hetzelfde te doen.
In verbinding blijven met anderen.
In verbinding komen met jezelf is binnen het luik van zelfliefde even belangrijk als connectie zoeken met anderen. Compassie tonen kan daarin erg nuttig zijn. Anderen opzoeken, een luisterend oor bieden en steun betuigen, kan je heel wat doen relativeren en in perspectief zetten. Je voelt je mogelijks ook minder eenzaam en meer verbonden, doordat ook anderen de weg naar jou vinden.
Van pauzes een vaste routine maken.
Elke dag iets voor jezelf doen.
Vaak zit vreugde en geluk in de kleinste momenten die je weer doen terugkeren naar jezelf en zelfs helend kunnen werken. Zoals hoe je een collega deed lachen, een kindje die je hand vastpakt of een vreemdeling die vriendelijk voor je de deur openhoudt. Hou je ogen en oren open voor zulke momentopnames, zo shift je perspectief naar positiviteit en kan je je daar gemakkelijker aan vasthouden doorheen de dag.
Je focussen op wat je zelf in handen hebt.
We maken ons vaak druk over de dingen waar we helemaal geen controle over hebben. Zoals het gedrag van anderen, dingen die onverwachts mislopen en ja, zélfs het weer. Maar dat geeft enkel nog meer stress. Probeer op een gezonde manier je focus te verschuiven naar wat je wél in controle hebt, zoals hoe je de dingen benadert of reageert op bepaalde situaties. Of je kan een schoonmaak houden, een nieuwe work-out routine uitproberen, een leuke afspeellijst maken of iemand opzoeken bij wie je je gehoord en comfortabel voelt.
Creatief bezig zijn.
Je creativiteit de vrije loop laten gaan, kan helend werken. Zo prikkel je een bepaald deel van je brein, concentreer je je op iets anders en maak je ruimte voor plezier en originaliteit. Die creativiteit kan zich uiten in tekenen, muziek spelen, dansen, maar ook koken, schrijven, knutselen of je slaapkamer herinrichten.
Hulp zoeken en aanvaarden wanneer je het nodig hebt.
Het is oké om hulp te zoeken en te aanvaarden wanneer dat nodig is. We zijn allemaal mensen en hoeven al dat wat op je schouders rust niet alleen te dragen. Vraag jezelf af wat je nodig hebt, want hulp kan er voor iedereen anders uitzien: een luisterend oor, advies, therapie, maar ook affectie, een helende massage of afstand nemen van iets of iemand kan wonderen doen.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier