Door deze vragen te stellen, maak je weer meer tijd voor jezelf.
Waarom vrouwen meer tijdsdruk ervaren (en wat je eraan kan doen)
‘Tijd is de grote gelijkmaker’, zo wil het gezegde, maar wat blijkt? Tijd is helemaal niet zo neutraal als we denken. Vrouwen ervaren namelijk meer tijdsdruk dan mannen. Onderzoek van de VUB toont bijvoorbeeld aan dat vrouwen boven op hun job gemiddeld zo’n 22 uur per week aan het huishouden spenderen en mannen zo’n 13,5 uur.
Op vlak van kinderzorg kloppen Belgische vrouwen zelfs dubbel zoveel uren als mannen. Daarbij komt nog een mental load: de onzichtbare arbeid die bij het runnen van een gezin hoort. Die last wordt – verrassing! – voornamelijk door vrouwen gedragen.
In ‘Op een dag ben je dood’ heeft Anouck Meier het over een time squeeze, een gevoel van tijdsdruk dat vooral onder vrouwen leeft, en tijdconfetti, een eindeloze versnippering van tijd in een paar minuten hier en een paar minuten daar. ‘Uit onderzoek blijkt dat de tijd van vrouwen, met name die van moeders (zeker als die ook een betaalde job hebben), meer versnipperd is dan die van mannen,’ schrijft ze.
In het leven moet je zelf de slingers ophangen, maar tijdconfetti laten we het liefst achterwege. Toch is het voor vrouwen schijnbaar moeilijk om die versnippering tegen te gaan – net vanwege de verschillen die we hierboven hebben opgelijst. Wie het huishouden runt én de kinderzorg grotendeels op zich neemt én ook nog een job heeft, is automatisch met honderd-en-een dingen tegelijk bezig.
Dan weet je meteen waar het cliché dat vrouwen goed zijn in multitasken vandaan komt: oude rollenpatronen en genderongelijkheid. We zijn multitaskers tegen wil en dank. Sommige vrouwen dragen dat etiket volgens Meier als een eretitel: ‘Je kunt je status van drukbezette professional slash moeder dragen als een soort badge of honor. Het staat goed om het druk te hebben, het is een prestigedingetje.’ Toch is het in ons voordeel om de boeien af te gooien en niet altijd de Good Girl te willen zijn die aan ieders verwachtingen voldoet.
Van Good Girl naar Time Rebel
Om van Good Girl naar Time Rebel te evolueren, moet je je mindset grondig resetten, aldus de auteur. ‘Een Time Rebel neemt haar ruimte in en gebruikt haar stem. Ze staat in verbinding met haar eigen noden en verlangens en durft daarvoor op te komen. Ze neemt niet langer genoegen met de rol als sidekick, maar eist de hoofdrol op. De maskers mogen af, de korsetten aan de kant: een Time Rebel wringt zich niet langer in opgelegde rollen en mallen, maar is zonder pardon haar volle, heerlijke zelve.
Bovenal maakt ze er een punt van om zichzelf niet tegen te vallen. Haar nee-spier is getraind en ze waakt over haar grenzen (want als zij het niet doet, wie dan wel?). Daardoor spendeert ze steeds meer van haar tijd aan die dingen (en mensen!) die voor haar belangrijk zijn.’ Goed timemanagement draait voor een tijdrebel niet om het optimaliseren van je tijd met behulp van schema’s, apps, hacks en de perfecte planning, maar om het opnieuw durven te claimen ervan. Vergeet slogan-T-shirts en roze hoedjes, tijd voor jezelf maken is pas echt een feministische daad.
Nuttige oefeningen om je tijd opnieuw te claimen
Hou een Time Journal bij
We hebben allemaal evenveel uren in een dag als Beyoncé, maar in tegenstelling tot Queen B hebben we helaas géén leger personal shoppers, assistenten, chefs, trainers en nanny’s tot onze beschikking. Volgens Meier is de eerste stap naar beter timemanagement dan ook het registreren van je tijdsbesteding. ‘Download de Time Journal, registreer eens een week lang je tijd én noteer erbij hoe je je daarbij voelt.’ Om grip te krijgen op je agenda moet je namelijk eerst een diagnose stellen.
Doe aan Time Rebel Triage
Doe aan Time Rebel Triage
Haal elke taak of activiteit uit je Time Journal door onderstaand schema:
Schrap, automatiseer, delegeer
Je wil zoveel mogelijk in je zone of genius zitten, dus ga aan de slag met taken in bol B, C en D. Je hebt drie opties: schrappen, delegeren of automatiseren. De eerste is het moeilijkst, maar kan enorm bevrijdend zijn voor je mental health én je agenda. Stel eens een not-to-dolijst op met dingen waarop je standaard nee wil zeggen. Door ze te weren, komt er tijd vrij voor dingen die je leuk vindt. Sommige dingen moeten nu eenmaal gebeuren, zoals het vuilnis buitenzetten. Als je ze niet kan schrappen, probeer ze dan te delegeren. Aan je partner/roommate in dit geval. Een derde optie is automatiseren. Meier: ‘Je kan één keer een FAQ maken en daarnaar verwijzen op je website of in je e-mailhandtekening als je vaak dezelfde vragen krijgt. Het is het equivalent van de stempel met je adres die je kan gebruiken bij elk kaartje dat je ooit verstuurt.’
Je vindt meer tools om je tijd opnieuw op te eisen in Anouck Meiers boek ‘Op een dag ben je dood’. Zelf een Time Journal bijhouden? Download ’m op opeendagbenjedood.be/journal.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier