
Hoewel er testen te koop zijn die beweren bepaalde drugs te kunnen detecteren in je drankje, blijkt in de praktijk dat die zelden betrouwbaar zijn.
Wat is spiking, hoe herken je het en hoe voorkom je het?
Wat is spiking? Hoe herken je een spiked drink? Hoe weet je dat je een spiket drankje dronk? En hoe voorkom je het? Wij zetten alles wat je over spiking wil weten op een rij.
Wat is spiking?
Spiking is het toedienen van verdovende middelen – drugs, medicatie of (extra) alcohol – aan een persoon, zonder dat die daarvan afweet. Denk aan alcohol in een non-alcoholisch drankje doen, extra alcohol bij een alcoholisch drankje gieten of drugs of medicatie toevoegen aan een drankje in poeder-, vloeistof- of capsulevorm.
Spiken gebeurt niet alleen via drank maar ook via een injectie. Men spreekt van needle spiking wanneer een persoon stiekem en zonder toestemming met een injectienaald wordt geprikt die drugs of medicatie bevat.
In de meeste gevallen gebeurt spiking met als doel iemand (seksueel) te misbruiken of te bestelen.
Hoe herken je een spiked drink?
Een spiket drankje herkennen is zo goed als onmogelijk. Vaak worden namelijk kleur- en geurloze substanties gebruikt zodat ze minder makkelijk kunnen worden opgespoord, zoals rohypnol, GHB of ketamine. Zelfs als de gebruikte drugs een smaakje hebben (zo heeft GHB een licht zoute smaak), wordt dat gecamoufleerd door de smaak van het drankje in kwestie.
Hoewel er online testen te koop zijn die beweren drugs te kunnen detecteren in je drankje, zouden die in de praktijk zelden betrouwbaar zijn. De testen zijn namelijk niet goed af te lezen omdat de meeste (alcoholische) dranken gekleurd zijn.
Wanneer drugs zoals rohypnol, GHB en ketamine, maar ook slaap- en kalmeermiddelen gelijktijdig worden ingenomen met alcohol, wordt het effect ervan versterkt. Bovendien zijn ze slechts enkele uren opspoorbaar in het bloed en in de urine.
In 2021 ging Flo Windey voor het online Studio Brussel-programma ‘Faqda’ langs bij toxicoloog en professor aan de KU Leuven Jan Tytgat. Die toonde haar hoe een drankje gespiket met GHB eruit ziet:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Wat zijn de symptomen na het drinken van een spiket drankje?
- Licht in het hoofd
- Suf
- Verward
- Vermoeid
- Misselijk, ziek
- Black-outs en geheugenverlies
- Flauwvallen
Wat moet je doen na het drinken van een spiked drink?
- Neem zo vlug mogelijk iemand in vertrouwen en vraag die persoon om hulp, zoals een vriend of vriendin. Stap indien je alleen bent naar het security- of horecapersoneel voor ondersteuning. Spreek geen vreemden aan.
- Zorg zo snel mogelijk voor een urinestaal (20-40 ml) en bewaar die in de koelkast. Een urinepotje is ideaal, maar een proper glas of beker is ook prima.
- Vraag een vriend(in), familielid of partner om je zo snel mogelijk op te halen om je naar de spoedafdeling, het politiekantoor of naar huis te brengen. Zoek in de tussentijd geen verlaten plaatsen op en zorg ervoor dat je niet alleen bent.
Zorg zo snel mogelijk voor een urinestaal (20-40 ml) en bewaar die in de koelkast.
- Neem je urinestaal mee naar het ziekenhuis, doe je verhaal, laat je onderzoeken en vraag om een toxicologische analyse van de staal. GHB is maximaal 12 uur opspoorbaar in urine. Ketamine, slaap- en kalmeermiddelen zijn 48 tot 72 uur na spiking te detecteren, dus het is altijd nuttig om je urine te laten screenen.
- Als je aangifte wil doen, is het belangrijk om zo snel mogelijk na de feiten naar de politie te gaan. Ook de spoeddienst van het ziekenhuis of je huisdokter kan voor jou de politie inschakelen als je dat wenst.
- Eenmaal veilig thuis is het goed dat er iemand bij je blijft tot de effecten van de drugs zijn uitgewerkt. Dat kan enkele uren kan duren.
Hoe voorkom je gespiket te worden?
Het staat als een paal boven water dat het in de eerste plaats aan de dader en niet aan het slachtoffer is om spiking te voorkomen. Helaas leven we niet in een ideale wereld. Daarom geven we jou enkele tips mee die spiking kunnen voorkomen.
- Creëer een buddysysteem: spreek enkel af met vrienden die je vertrouwt, blijf samen en zorg voor elkaar.
- Bestel steevast zelf je drankje(s) en let goed op tijdens het inschenken.
- Aanvaard geen drankjes van mensen die je niet kent.
- Laat je drankje nooit achter, ook niet om te gaan dansen of om naar het toilet te gaan.
Laat je drankje nooit achter, ook niet om te gaan dansen of om naar het toilet te gaan.
- Denk je een vreemde smaak te proeven? Kieper het drankje dan weg in het toilet. Laat het niet staan, want je weet nooit wie het na jou opdrinkt.
- Stel op voorhand de SOS-noodmelding in op je smartphone via je instellingen. Afhankelijk van het merk en type van je telefoon kan je kiezen uit verschillende opties, waaronder: de hulpdiensten bellen, een sms met je locatie versturen naar jouw SOS-contactpersonen of een noodvideo opnemen die wordt verstuurd naar je SOS-contactpersonen.
Heb je vragen over seksueel geweld of wil je met iemand praten? Dat kan, gratis en anoniem. Op 1712.be of tele-onthaal.be kan je chatten, bellen kan op de nummers 1712 (Professionele hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling) of 106 (Tele-Onthaal).
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier