Ruim op, zet je gsm op stil (of uit), maak het aangenaam warm, zorg voor gezellig licht en zet de deurbel uit.
Zo creëer je thuis je ideale yogaplekje
Thuis yogalessen volgen is zo fijn: geen afleiding van kreunende medecursisten, je draagt wat je wil – hoera voor die zachte afgewassen onderbroek en dito T-shirt – én je creëert de mood die jij het aangenaamst vindt. Wij geven je een aantal tips om zo’n zenzone te creëren.
Het matje
First things first: een yogamat. Een goed exemplaar zorgt voor schokdemping en grip, en kan blessures voorkomen. Ga dus niet voor de eerste de beste met een leuk printje, maar kies voor kwaliteit, zodat de mat zeker niet te dun is of te weinig grip geeft, met als gevolg dat je telkens wegschuift. Heb je gevoelige knieën? Dan kan een extra dikke mat meer bufferen. Last but not least: kies je kleur. Een gifgroene zal je wellicht niet zo ontspannen als een dieppaarse, maar misschien vind je die net wel fijn bij een meer energieke vorm van yoga.
De kamer
Heb je een extra kamer die je kan inrichten als yogaroom? Lucky you! Kies voor zachte en gedempte tinten, en zo weinig mogelijk afleiding. Eén mooie prent aan de muur, vloerlange gordijnen, een zacht lampje: zolang de sfeer maar rust uitstraalt. Doe je yoga – net als wij – gewoon in je slaapkamer of living, zorg er dan voor dat je zo weinig mogelijk stoorzenders hebt. Ruim op, zet je gsm op stil (of uit), maak het aangenaam warm, zorg voor gezellig licht en zet – als dat kan – de deurbel uit. Zoek een plek in huis waar je altijd meteen je mat kan uitrollen, dan is de drempel om eraan te beginnen veel kleiner dan wanneer je nog allerlei meubels moet verzetten voor je kan starten.
Een ontspannend geurtje
Geur is een van de snelste manieren om een kamer in een bepaalde mood onder te dompelen. Je kan de geur aanpassen aan het type yoga (ontspannend voor yinyoga, iets opwekkender voor hathayoga bijvoorbeeld), maar eigenlijk kies jij wat je op dat moment nodig hebt. Ga voor een ultrasone verstuiver: die werkt via trillingen in plaats van warmte. Daardoor is hij veilig en blijven de eigenschappen van de olie die je verstuift ongewijzigd. Geuren die het goed doen in je yogaroom: lavendel, citroengras, sandal, vetiver, den en wierook.
De verlichting
Al naargelang de intensiteit van je yogasessie kan je het aangenaam vinden om fel of net heel gedempt licht te hebben. Bij een ontspannende meditatie is een donkere ruimte met één kaars soms het fijnst, bij een stevigere vorm geeft wat meer licht je misschien wat meer energie. Installeer je helemaal voor je aan je thuissessie begint, zo hoef je niet halverwege nog op zoek naar een gezelliger lampje. Een zoutlamp geeft niet alleen gezellig licht, hij zou ook een kalmerende en zuiverende werking op de ruimte hebben. Je ziet ze in veel yogastudio’s, dus je kan er ook een voor je thuislessen aanschaffen.
De gepaste temperatuur
Wanneer je een dynamische vorm van yoga doet, is de ruimte beter niet al te warm. Ga je voor yinyoga of doe je een meditatie, zorg er dan voor dat je het zeker niet te koud krijgt, zodat je focus niet daarnaartoe gaat. Een extra dekentje is fijn bij de ontspanningen of als extra ondergrond.
Extra planten
Planten zuiveren niet alleen de lucht, maar kunnen ook voor rust in je hoofd zorgen en stress verminderen. Enkele groene vrienden die ontspannend werken: vrouwentongen, lavendel, goudpalm (je weet wel, die palm uit de Ikea), aloë vera, lepelplant of graslelie.
Muziek
Waar de een al van de eerste tonen van zachte muziek en een ruisende zee in opperste zenstaat komt, krijgt een ander er de kriebels van. Als je muziek afspeelt met je smartphone, zorg er dan voor dat alle andere meldingen uitstaan. Niets haalt je meer uit je rust dan bliepjes die je doen afvragen wat je aan het missen bent. Er zijn apps die je telefoon (of andere apps) voor een bepaalde tijd blokkeren, heel handig!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier