'Doe ik mijn job eigenlijk nog graag? En ben ik wel gelukkig in mijn relatie? Het zijn vragen waar veel twintigers mee worstelen', aldus psychologe Margot Monnens.
Eerste hulp bij een quarterlifecrisis: tips van de psycholoog om dicht bij jezelf te blijven
Je beste vriendin kocht net een huis, je neef gaat trouwen, je oude klasgenoten worden een voor een ouders, en jij? Jij kan bij de bakker nog niet kiezen tussen een wit en een bruin brood, laat staan dat je weet wat je momenteel wil in het leven. Welkom in de quarterlifecrisis, baby! Klinisch psychologe Margot Monnens legt uit wat het is en hoe je ermee om kan gaan.
Wanneer je plots, pakweg ergens tussen je 23ste en 30ste, begint te twijfelen aan je job, je lief, je vriendschappen, je kinderwens, de reizen die je nog wil maken en alles wat nog maar iets te maken heeft met volwassen worden, dan spreken we ook wel over een quarterlifecrisis. Klinkt akelig, en dat is het voor sommigen ook. Want waar komt dat gepieker plots vandaan? ‘Doe ik mijn job eigenlijk nog graag? Ben ik wel gelukkig in mijn relatie? En wil ik niet liever verhuizen naar het buitenland? Het zijn vragen die heel wat 25-jarigen zich stellen omdat ze toch nog ergens de druk voelen van een bepaald verwachtingspatroon dat nog steeds heerst’, legt klinisch psychologe Margot Monnens uit. ‘Als tiener droomden we er vaak van om een twintiger te zijn en alles op orde te hebben. En plots sta je daar en is die partner, baby of dat huis er helemaal nog niet. Dat kan er bij sommigen heel hard inhakken.‘
The good and the bad
So what, zou je kunnen denken. Maar geef toe: je hebt zelf ook wel al eens nagedacht en gepiekerd over het pad dat je wil bewandelen, toch? ‘Voor de ene voelt het echt aan als een crisis, de andere trekt er zich veel minder van aan. Het hangt echt af van persoon tot persoon en wordt ook wel een beetje gevoed door je opvoeding. Als je ambitieus bent grootgebracht, dan kan het zijn dat je bijvoorbeeld meer worstelt met het feit dat je nog geen huis hebt dan iemand die niet zo is opgevoed’, duidt de psychologe. ‘Het is alleszins wel iets wat tegenwoordig steeds vaker voorkomt. Tijdens de pandemie hadden we plots allemaal veel meer tijd om over alles na te denken, waardoor sommigen in een vicieuze cirkel belandden.’
Plots sta je daar en is die partner, baby of dat huis er helemaal nog niet. Dat kan er bij sommigen heel hard inhakken.
‘Het is zeker niet zo dat je je meteen zorgen moet maken als je in zo’n crisis belandt’, gaat Monnens verder. Integendeel, het kan je volgens haar zelfs helpen om écht uit te zoeken wat je wil en dicht bij jezelf te blijven. ‘Het is nooit slecht om jezelf eens in vraag te stellen. Als je alles zomaar aanneemt en nooit reflecteert of nadenkt over je keuzes, bestaat de kans dat je op een gegeven moment wakker wordt en denkt: oei, waar ben ik beland? Jezelf op tijd en stond in vraag stellen, kan helpen om trouw te blijven aan jezelf.’
Survivaltips
Maar als je tussen al die piekergedachten geen uitweg meer vindt, is het toch belangrijk om jezelf wat extra liefde te geven. ‘Als je het gevoel hebt dat je vastzit met je vragen en gedachten en je er misschien zelfs ongelukkig van wordt of aan jezelf begint te twijfelen, is het belangrijk om dat uit te spreken zodat het je functioneren of sociaal leven niet gaat belemmeren. Als je die gedachten in je hoofd laat malen, zonder ze uit te spreken, kan dat mentaal heel uitputtend zijn‘, waarschuwt ze.
Het leven van iemand anders leiden enkel en alleen omdat die persoon in jouw ogen wel alles op orde heeft, heeft ook geen nut.
Naast op tijd zeggen hoe je je voelt, heeft de psychologe nog een andere tip om je quarterlifecrisis te tackelen: ‘Hoe moeilijk sociale media het ook maken, stop met jezelf te vergelijken met anderen! Jouw leven is jouw leven. Het leven van iemand anders leiden enkel en alleen omdat die persoon in jouw ogen wel alles op orde heeft, heeft ook geen nut. Heb je toch schrik dat je bij het maken van bepaalde keuzes achteraf spijt zal hebben, houd dan in het achterhoofd dat het máár een beslissing is. Ze zal je heus niet de rest van je leven tekenen. En pas op, die keuzes hebben zeker een bepaald effect, maar ook dat kan op termijn veranderen. Een huis kopen wil bijvoorbeeld niet zeggen dat je nooit meer kan/zal verhuizen. En als je een beslissing neemt die dicht bij jezelf ligt, dan mag je er vrij zeker van zijn dat je er achteraf geen spijt van zal hebben, omdat die keuze op dat moment het best bij jou en je situatie paste’, stelt Monnens gerust.
En voor zij die zich afvragen of ze nu net als hun ouders een sportauto zullen willen kopen: een quarterlifecrisis valt volgens de psychologe niet te vergelijken met een midlifecrisis. Oef! ‘Het is natuurlijk ook wel zo’n kantelmoment in je leven, maar bij een quarterlifecrisis worstel je echt wel met andere dingen dan impulsaankopen omdat je je weer jong wil voelen.’ Zit je er momenteel middenin? Dan mag je dus niet vergeten om erover te praten en moet je er misschien eens over nadenken om sociale media tijdelijk uit je leven te bannen. Voordat je het weet is die crisis zo voorbij. ‘Heb je na een lange tijd weer rust in je hoofd, dan mag je er vrij zeker van zijn dat het ergste is gaan liggen’, aldus Monnens nog.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier