Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
kat-en-muisspel
© Nick Fewings via Unsplash

Gezonde relaties ontstaan door het vinden van de juiste mix tussen "wij" en "ik"

Als kat en muis: 3 tips voor wie een trek-en duwrelatie heeft

Margo Verhasselt

Je kent het wel, je leert iemand nieuw kennen en weet niet meteen of het wel echt de liefde van je leven is. Wat er dan volgt? Een eeuwenoud fenomeen: een relatie waarin wat getrokken en geduwd wordt. Een kat-en-muisspel, zeg maar. Is het altijd nefast voor een goede relatie? Niet per se. We geven drie tips hoe je daar best mee omgaat.

Laten we beginnen met kijken naar wat het betekent om de terugtrekker te zijn, degene die rust vindt in af en toe een moment voor zichzelf nemen. Op hun best zijn ze zeer betrouwbaar en zorgen ze ervoor dat ze anderen niet teleurstellen. Maar als ze een dreigend conflict, oordeel of afwijzing voelen, trekken ze zich terug. Terugtrekkers gaan op zoek naar schuilplaatsen en worden vaak bekeken als erg zelfvoorzienend, omdat ze anderen nooit tot last willen zijn. Bovendien geloven ze dat als ze niet afhankelijk zijn van anderen, ze ook niet door hen gekwetst kunnen worden.

Volgens de gehechtheidstheorie ontstaat dit gedrag als gevolg van een jeugd zonder veilige zorgers. Daarom wendden deze mensen zich tot speelgoed, boeken en denkbeeldige relaties als vervanging. De drang naar onafhankelijkheid van de terugtrekker was een creatieve reactie op het missen van liefde.

De achtervolger vindt dan weer veiligheid in verbondenheid. Wanneer dat bedreigd wordt, is dat voor hen heel eng. Wat resulteert in dat ze vaak gedrag gaan tonen dat wordt bestempeld als “kleverig” of “zeurderig”.

Maar dit patroon betekent niet altijd het einde van een relatie. Drie tips om ermee om te gaan:

Maak onderscheid tussen toen en nu

Hou in je achterhoofd dat je misschien achtervolgd wordt door een wonde uit het verleden, niet uit het heden. Hoewel het moeilijk kan zijn om niet meteen boos te worden op een partner, kan je misschien empathie vinden op deze manier. Probeer te kijken van waar het gedrag komt.

Probeer het tegengestelde te doen

We verstrikken vaak in onze actieneigingen, ofwel: de dingen die we gewoonlijk en automatisch doen, zoals meer praten dan luisteren, vragen stellen in plaats van uitspraken doen, en stil blijven als we ons ongemakkelijk voelen in plaats van iets te zeggen. Het kan een goed idee zijn om eens het tegenovergestelde te doen.

Probeer een middenweg te vinden. Zet de terugtrekker het op een lopen en wil die jou een paar dagen niet spreken, maar is dat voor jou absoluut geen optie? Vraag dan om toch bijvoorbeeld een keer per dag een sms’je te krijgen.

Leer van elkaar

Gezonde relaties ontstaan door het vinden van de juiste mix tussen “wij” en “ik”. Hou in je achterhoofd dat je partner je leven kan verrijken, maar niet je hart kan helen. Hoe meer je van hem of haar verwacht dat hij of zij de omstandigheden herstelt die hij of zij niet heeft gecreëerd, hoe meer schade zal volgen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '