5. Probeer jezelf niet te vergelijken met je bestie.
Andere levensfase? Zo onderhoud je jullie vriendschap
Zolang jullie studeren lopen de levensfases vast nog wat gelijk, maar daarna gaat het plots alle richtingen uit. De ene vriend(in) gaat samenwonen, de andere geniet al feestend van het single leven en de laatste begint misschien al aan kindjes? Het is niet altijd gemakkelijk om vriendschappen te onderhouden tussen verschillende levensfases, maar het kan!
Onthoud wat jullie samenbracht.
Jullie mogen dan wel elk jullie eigen weg opgaan in het leven, toch is er één bepaald iets wat jullie in het verleden heeft samengebracht. Vergeet dat moment, die hobby of die gebeurtenis dan ook niet en blik er af en toe nog eens samen op terug. Zeker op momenten waarop jullie verschillende levensfases als een belemmering aanvoelen in jullie vriendschap, is het fijn om herinneringen op te halen aan wat jullie in eerste instantie met elkaar verbonden heeft.
Creëer nieuwe herinneringen.
Oude herinneringen ophalen is natuurlijk heel fijn, maar maak ook bewust tijd om samen nieuwe ervaringen op te doen. Samen iets nieuws proberen is bijvoorbeeld altijd leuk, denk maar aan een sport of een creatieve activiteit zoals pottenbakken. Jullie interesses lijken dan misschien ver van elkaar af te liggen door jullie verschillende kijk op het leven, maar je bent nooit te oud om nieuwe interesses te ontwikkelen, samen!
Geef eerlijk je grenzen aan.
Misschien zit een van jullie al tussen de luiers, terwijl de andere nog avontuurlijke groepsreizen doet, of heeft de één het financieel veel breder dan de ander. Die verschillen kunnen het moeilijk maken om af te spreken. Geef dus eerlijk aan elkaar toe wat jullie wel en niet zien zitten om te doen, en waar jullie grenzen liggen. In eender welke relatie is het belangrijk om af en toe wat water bij de wijn te doen, maar let ervoor op dat jullie niet volledig in elkaars levensfase proberen te kruipen om het voor de ander gemakkelijker te maken. Door aan te geven wat jullie grenzen zijn, kan je elkaar tegemoet komen.
Maak niet zomaar aannames.
Elke levensfases heeft zijn (cliché) kenmerken, maar dat wil niet zeggen dat je vriend(in) ook enkel daarin geïnteresseerd is vanaf nu. Stel dat je vriend(in) alsmaar blijft doorpraten over de verbouwingen waar hij/zij/die mee bezig is, terwijl jij nog bij je ouders woont. Dan is het makkelijk om je te ergeren en ervan uit gaan dat je vriend(in) vanaf nu enkel nog daarover wil praten, maar misschien is dat helemaal niet zo? Durf eerlijk te zeggen dat je het even over iets anders wil hebben. De kans is groot dat het net een opluchting is voor je vriend(in) om even aan iets anders te kunnen denken dan aan tegels kiezen en leningen afsluiten.
Probeer jezelf niet te vergelijken.
Als je het voorbeeld van het vorige puntje neemt, kan het al eens gebeuren dat de vriend(in) die nog thuis woont zich minder waard voelt ten opzichte van de vriend(in) die net een huis gekocht heeft. Het probleem met dit soort vergelijkingen is dat het schadelijk is voor jezelf, omdat jouw waarde helemaal niet bepaald wordt door je levensfase, maar ook voor je vriendschap. Wanneer je jezelf vergelijkt met een ander, komt er vaak ook een tikkeltje jaloezie bij kijken. Dat gevoel is heel normaal, maar kan wel schadelijk zijn als het groeit en tussen jullie in komen te staan. De beste oplossing? Praat erover met je bestie.
Maak nieuwe vrienden (en behoud de oude).
Hoe meer je groeit als persoon, hoe diverser je interesses vaak geworden. De kans dat één vriendschap beantwoordt aan alle facetten van jouw persoonlijkheid, is dus erg klein. Wees daarom niet bang om nieuwe vrienden te maken, waarmee je andere dingen kan doen. Zo leg je minder druk op de initiële vriendschap waardoor die niet in gevaar komt, en ontmoet je nieuwe mensen die een aanvulling kunnen zijn op wat jij zoekt op vriendschappelijk vlak. Alleen maar voordelen, dus.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier