Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
goede relatie
© Giorgio Trovato via Unsplash

Vinken jullie er een aantal af?

Deze 7 ongeschreven regels zouden de basis vormen voor een goede relatie

Dewy De Leeneer

Relaties zijn soms een ietsiepietsie – of net iets meer – ingewikkeld, dat is geen geheim. Een ‘juiste’ manier om een relatie te hebben bestaat jammer genoeg niet (anders zou het makkelijk zijn), maar er zijn wel zo’n zeven ongeschreven regels die aan de basis van elke goede relatie zouden liggen.

Downs omzetten in ups.

Dat een relatie ook z’n uitdagingen kent, dat weten we al langer dan vandaag. En dat is best oké. Het gaat er enkel om hoe je als koppel omgaat met die moeilijkheden en downs. Als je een probleem of conflict aanpakt als een team en elkaar de nodige troost, steun en/of aanmoediging biedt, kan dat een positief effect hebben op jullie relatie. Laat dus niet allebei het hoofd hangen, maar probeer uit de mindere momenten ook iets positief te halen.

Activiteiten plannen.

Samen leuke dingen doen, is een essentieel onderdeel van een relatie. De ervaringen die jullie samen meemaken als jullie met z’n tweetjes op stap zijn of iets doen, verdiepen de emotionele intimiteit en zorgen ervoor dat er meer momenten van plezier en communicatie zijn. Maak er dus een prioriteit van om tijd vrij te maken voor gezamenlijke activiteiten, ook al is dat iets kleins als samen koken, wandelen of een terrasje doen.

Verschillen en verandering verdragen.

Verandering is onvermijdelijk, zowel bij individuen als in relaties. Maar uit onderzoek blijkt dat het omarmen en tolereren van verschillen tussen partners noodzakelijk is voor een stabiele relatie. In plaats van verandering als een bedreiging te zien, moeten koppels het juist zien als een kans voor een nieuwe/volgende stap.

Geduld en flexibiliteit opbrengen.

Succesvolle relaties vereisen een gezonde dosis geduld en flexibiliteit. Koppels die meningsverschillen met compromissen kunnen oplossen, halen vaak meer voldoening uit hun relatie. In plaats van je te fixeren op kleine ergernissen of imperfecties, kan je je beter richten op het waarderen van elkaars positieve kwaliteiten en sterke punten.

Woorden van waardering uiten.

‘Dankjewel’, ‘Je maakt me gelukkig’ of ‘Ik waardeer wat je voor me doet’ zijn zinnen die een relatie écht voeden. Door duidelijk te maken aan je partner dat je waardeert wat hij/zij/die voor je doet, geef je hen én jezelf een goed gevoel. Het kost je geen moeite, maar het maakt echt een verschil. Niets is vanzelfsprekend.

Betrokkenheid en toewijding tonen.

Toewijding – in goede én in slechte tijden – is een niet te missen kenmerk binnen een gelukkige relatie. Hoe je dat doet? Door je relatie prioriteit te geven en tijd en moeite te investeren in het koesteren ervan. Zet je dus bewust in voor je relatie en wijd jezelf aan de groei en het welzijn van die band. Je zal er alleen gelukkiger van worden.

Jezelf respecteren.

Last but not least: zelfrespect vormt dé basis van gezonde relaties en beïnvloedt de manier waarop je naar je partner kijkt en met situaties omgaat. Wees dus lief voor jezelf, want jij verdient dezelfde liefde die je geeft aan een ander.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '