Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
buitengesloten
© Hannah Busing via Unsplash

Blijf niet met het gevoel zitten, maar kaart het aan.

Voel jij je soms buitengesloten door je vrienden? Zo kaart je dat best aan

Dewy De Leeneer

Het is helemaal normaal om af en toe FOMO te hebben, het is echter niet zo leuk als je je echt buitengesloten voelt. No worries, vaak doen je vrienden dat helemaal niet met opzet en zijn het externe factoren die maken dat je dat gevoel krijgt. Het is dan ook belangrijk om open en eerlijk aan te geven hoe je je écht voelt.

Je vrienden zijn er net om zo’n dialogen aan te gaan. Schaam je dus vooral niet om aan te kaarten wanneer je je een beetje buitengesloten voelt. Je hoeft niet met dat gevoel te blijven zitten. Maar hoe pak je zo’n gevoelig onderwerp best aan?

Met welk gevoel zit je juist?

Voordat je het gesprek met je vrienden aangaat, is het belangrijk om duidelijk te begrijpen waarom je je juist buitengesloten voelt. Is het omdat je vrienden je niet altijd meevragen voor gelegenheden of eerder omdat ze bijvoorbeeld hobby’s delen die jij niet met hen deelt? Door op specifieke situaties te reflecteren, kan je de oorzaken van je emoties misschien beter begrijpen.

Timing is key

Timing is cruciaal als het gaat om het aankaarten van gevoelige onderwerpen. Kies dus een rustig moment én een veilige omgeving waar jullie ongestoord kunnen praten. Confrontaties in grotere groepen vermijd je best.

Vermijd beschuldigingen

Als je eenmaal begint te praten, blijf dan kalm en objectief. Het is erg belangrijk dat je beschuldigingen vermijdt door ik-boodschappen te gebruiken om je gevoelens uit te drukken. Bijvoorbeeld ‘Ik voel me soms buitengesloten wanneer…’ in plaats van ‘Jullie sluiten me buiten door…’

Geef specifieke voorbeelden

Geef concrete voorbeelden van situaties waarin je je buitengesloten hebt gevoeld. Die helpen je vrienden om beter te begrijpen wat je bedoelt en op welke manier ze mogelijk onbewust hebben bijgedragen aan deze gevoelens.

Luister naar elkaar

Nadat je je gevoelens met je vrienden hebt gedeeld, is het belangrijk om te luisteren naar hun reacties. Misschien waren ze zich niet bewust van de impact van hun gedrag en zijn ze bereid om er iets aan te veranderen?

Stel oplossingen voor

Geef zelf aan welke veranderingen of aanpassingen je zou waarderen. Dat kan zowel meer open communicatie zijn als het plannen van activiteiten waar iedereen zich comfortabel bij voelt.

Onthoud dat verandering tijd kost

Wees geduldig en open voor de inspanningen van je vrienden om jullie band te versterken. Het doel is niet om iemand de schuld te geven, maar om juist samen te groeien in jullie vriendschap en sterker uit het gesprek te komen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '