Verhuizen ging nog nooit zo vlot!
CHECKLIST: aan deze dingen moet je denken als je gaat samenwonen
Gaan samenwonen met je lief is spannend, maar je moet aan een miljoen dingen denken waardoor je al snel iets vergeet. Om te voorkomen dat je straks drie weken zonder internet zit, hebben wij een handige checklist samengesteld met alles wat jullie moeten regelen vooraleer jullie verhuizen.
Jullie gaan samenwonen, proficiat! Héél leuk, maar vergeet niet dat er ook wel wat bij komt kijken. Geen nood, we zijn hier om te helpen. 😊
De papierwinkel
Water
Verhuizen jij en je lief naar een nieuw appartement in een andere gemeente. Dan kan je op de website www.aquaflanders.be ontdekken bij welke energieleverancier je je moet aansluiten. Vervolgens kan je op de website van de desbetreffende leverancier een overnameformulier (zowel voor je nieuwe adres als voor je oude adres) aanvragen. Dit document vul je nadien in met de nieuwe/oude huurders. Als alle papieren ingevuld zijn, kan je deze online doorsturen.
Ga jij bij je lief wonen of omgekeerd? Dan hoeft een van jullie twee niets te doen. De persoon die vertrekt, hoeft alleen het contract van zijn huidige woning te beëindigen. Dit doe je net zoals in de vorige stap door samen met de nieuwe huurder een overnameformulier in te vullen.
Energie (gas en elektriciteit)
Stap 1: voor jullie gaan samenwonen, kan je een energieleverancier uitzoeken op mijnenergie.be. Woon je al alleen en wil je geen andere energieleverancier? Dan kan je op de website van het bedrijf in kwestie makkelijk doorgeven. Hier heb je gewoon een aantal gegevens voor nodig namelijk de adresgegevens van je oude en nieuwe woning, de EAN-code van je nieuwe woning, je verhuisdatum, de uiteindelijke meterstanden en het metertype. Je leverancier doet vervolgens al de rest. Zo krijg je een afrekening van je oude woning en nadien ook een (voorschot)factuur van je nieuw appartement.
Stap 2: Vul zeker ook een energieovernamedocument in met de oude/nieuwe bewoner. Dat kan je vinden op www.vreg.be of op de website van je leverancier.
Verzekeringen en huurwaarborg
Familiale verzekering en brandverzekering
Als je al alleen woont, heb je waarschijnlijk al een brandverzekering en een familiale verzekering lopen. Deze moet je aanpassen bij je bank, anders ben je niet verzekerd op je nieuwe adres. Indien je nieuwe woning groter of kleiner is dan je huidige appartement kan het zijn dat je meer of minder moet betalen. Een brandverzekering is bovendien verplicht en dekt je woning onder andere tegen brand-, storm- en waterschade, diefstal en glasbreuk. Een familiale verzekering dekt je tegen allerlei ongevallen, bijvoorbeeld als je met je fiets betrokken raakt bij een ongeval.
Huurwaarborg
Wanneer je een appartement wil huren, moet je ook je huurwaarborg in orde brengen. Dit bedrag staat gelijk aan twee of drie maanden van je huishuur en komt terecht op een spaarrekening waar zowel de huurder als verhuurder niet aan kan zolang het huurcontract loopt. Je kan je huurwaarborg zowel in de bank als online regelen. Vervolgens kan je ook een bericht sturen naar de verhuurder van je woning dat deze in orde werd gebracht.
Hoe krijg je de huurwaarborg van je oude woning terug? Je hebt een schriftelijke akkoord nodig met zowel jouw handtekening als die van de eigenaar. Ook dit kan je zowel in je kantoor als online regelen. Het enige wat je nodig hebt, is een foto van bovengenoemd akkoord, een foto van je huurcontract en een kopie van de identiteitskaart van je huisbaas of –bazin.
Adreswijziging
Stap 1: registreer je adreswijziging online op de site van de gemeente of stad waarnaar je verhuist
Stap 2: de wijkagent komt bij je langs om te controleren of je echt op het opgegeven adres verblijft
Stap 3: laat de chip van je identiteitskaart aanpassen in het stadhuis. Vergeet zeker de pincode van je pas niet!
Stap 4: breng niet-overheidsorganisaties ook nog zelf op de hoogte van je adreswijziging. Denk bijvoorbeeld aan je werkgever, de abonnementsdienst van je kranten en tijdschriften,…
Wanneer je gaat samenwonen met je lief, kan je kiezen tussen feitelijk of wettelijk samenwonen. Als jullie feitelijk samenwonen, moeten jullie geen verklaringen van wettelijke samenwoning afleggen bij de gemeente. Jullie hoeven met andere woorden enkel je adres te veranderen. Als jullie wettelijk samenwonen, moet je wel een verklaring van samenwoning afleggen voor de burgerlijke stand van jullie gemeente.
De vlotte verhuischecklist
5 tot 8 weken voor je verhuis
- Vraag vakantie aan op het werk.
- Reserveer een verhuiswagen (en -lift).
- Bestel grote interieurstukken. Tenzij je bij Ikea shopt, hou je maar beter rekening met lange levertijden voor grote items, zoals de sofa, het bed, de tafel…
- Hou rekening met lange wachttijden bij goede werklui als schilders, loodgieters, elektriciens…
2 tot 3 weken voor de verhuis
- Regel de aansluiting van je nutsvoorzieningen, verzekeringen, telecom… Vraag bij de stad of gemeente een parkeerplaats aan voor de verhuiswagen.
- Begin je koffers te pakken.
Geniet ervan!
Tekst: Sandie Stroobants en Elien Geboers
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier