'De coronacrisis was op datingvlak voor velen een onverwachte wake-upcall.'
‘Coronesty’: hoe de coronacrisis ons eerlijker doet daten
We hebben het allemaal al weleens gedaan: een relatie langer laten aanslepen dan nodig omdat we bang zijn om the talk te hebben. Of je ex toch nog maar een kans geven, want wie weet is hij/zij deze keer wel anders. Maar het tij is aan het keren, want de laatste jaren hebben ons bewust gemaakt van wat we willen en verdienen. En daar zit corona voor iets tussen.
Het zijn geen topjaren geweest op liefdesvlak, denk maar aan je favoriete celebkoppels – zoals Camila Cabello en Shawn Mendes, of Gigi Hadid en Zayn Malik – die een punt zetten achter hun relatie. De pandemie en bijhorende lockdowns hebben voor velen de manier van denken veranderd, samen met onze prioriteiten en hoe we onze tijd willen doorbrengen. En die dingen hebben natuurlijk invloed gehad op ons leven én onze relaties.
Kortom, de coronacrisis heeft ons allemaal doen beseffen dat het leven kort is en dat we misschien niet zoveel tijd te verliezen hebben als we dachten. En aangezien er al eens graag met een hippe term gesmeten wordt, wordt die realisatie in de datingwereld ‘coronesty’ genoemd.
Onverwachte wake-upcall
Coronesty is eigenlijk in één woord het toegenomen verlangen van mensen om eerlijk te zijn, tegenover zichzelf én anderen, over wat ze echt willen in een relatie. ‘Relaties zijn een belangrijk onderdeel van het leven’, zegt seks- en relatietherapeut Rhian Kivits. ‘Het is waar we verbinding vinden, onszelf kunnen uitdrukken en leren hoe we kunnen samenwerken met onze partner om geluk te vinden en een toekomst op te bouwen.’
Door de lockdowns raakten we geïsoleerd en hadden we meer tijd om na te denken over hoe we onze tijd écht willen spenderen.
Rhian Kivits
Seks- en relatietherapeut
Mensen die ‘vast’ zitten in een ongelukkige relatie raken vaak vervreemd van hun kernwaarden en verlangens. Maar de coronacrisis was op dat vlak voor velen een onverwachte wake-upcall. ‘We werden herinnerd aan de fragiele, eindige aard van het leven’, vervolgt Rhian. ‘Door de lockdowns raakten we geïsoleerd en hadden we meer tijd om na te denken over hoe we onze tijd écht willen spenderen. En zij die wel in quarantaine gingen met hun geliefden, ontdekten waarom hun relaties wel of net niet werkten.’
Nieuwe én bestaande relaties
De relatietherapeut bevestigt dat mensen door al die omstandigheden eerlijker werden over hun behoeften en verlangens, omdat ze zich realiseerden hoe belangrijk die dingen zijn. Dit hernieuwde gevoel van eerlijkheid is voor iedereen positief, zowel bij het daten als in bestaande relaties.
‘Het helpt partners om vanaf het begin basisregels, grenzen en een structuur voor de relatie vast te stellen’, zegt Rhian. ‘Zo is de kans op verkeerde verwachtingen veel kleiner, waardoor minder mensen gekwetst zullen achterblijven.’
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier