Het is erg gebruikelijk dat mensen datingapps gebruiken terwijl ze nog een relatie hebben.
Van zombieing tot ghosting: waarom gedragen we ons zo slecht op datingapps?
Er is geen twijfel mogelijk: online dating en datingapps hebben de manier waarop we relaties aangaan veranderd. Maar is dat ook op een goede manier? Is een datingapp stiekem een plek die ons slecht gedrag aanleert?
Wie zo nu en dan op een datingapp rondswipete, kreeg waarschijnlijk ooit wel al eens met wat datingtrends te maken die niet al te positief zijn: van zombieing tot ghosting, het lijstje kan nog wel even doorgaan. Maar hoe komt het dat rondsnuisteren op een app vaak hand in hand gaat met slecht gedrag? Dit is wat de wetenschap erover te zeggen heeft:
We bijten de spits af met misschien meteen de ergste reden van allemaal: het is gewoon erg gebruikelijk dat mensen datingapps gebruiken terwijl ze nog een relatie hebben. Uit gegevens uit de VS blijkt dat zo’n 42 % van de mensen met een Tinder-profiel een relatie heeft of getrouwd is.
In een onderzoek onder Amerikaanse studenten gaf ongeveer twee derde aan dat ze iemand op Tinder hadden gezien van wie ze wisten dat die een relatie had. Verder zei 17 % van de deelnemers dat ze met iemand op Tinder hadden gestuurd terwijl ze een vaste relatie hadden, en 7 % had een seksuele relatie gehad met iemand die ze op Tinder hadden ontmoet terwijl ze een vaste relatie hadden. Daarnaast toont onderzoek ook aan dat heel wat mensen de apps gebruiken om een relatie achter de hand te houden voor moest hun huidige relatie stuklopen.
Ghosten
Maar online daten maakt ook ghosten een stuk gemakkelijker. In een studie in 2019 gaven 29 % van de mensen aan dat ze ooit al iemand geghost hadden en 25 % vertelde zelf al eens plotse radiostilte te hebben gekregen. Sterker nog, 74 % van de mensen gaf aan dat ze dit ook een goede manier vonden om de relatie af te sluiten.
De auteurs van dezelfde studie wijzen er ook op dat online dating een overvloed aan mogelijke partners biedt, en dat mensen die een partner ghosten dit vaak doen omdat ze zijn overgestapt naar een nieuwe partner.
De overvloed aan keuzemogelijkheden bij online dating moedigen dus misschien een cultuur van “wegwerpbaarheid” aan. Online gedrag wordt over het algemeen gekenmerkt door ongeremdheid, we zijn geneigd ons online vrijer te gedragen dan in een face-to-face context.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier