Wil jouw perfecte match nooit afspreken? Dan is dat misschien een teken aan de wand...
5 signalen waaraan je datingfraude kan herkennen
Soms ontmoet je de perfecte persoon en lacht de liefde je toe. Maar soms ontmoet je de perfecte persoon en blijkt die dan plots niet echt te bestaan of alleen je geld te willen. In tijden van datingapps en sociale media is datingfraude actueler dan ooit. Dit zijn vijf signalen waar je best voor uitkijkt.
Iemand in het echt ontmoeten, lijkt niet meer van deze tijd. In plaats daarvan zijn datingapps en sociale media the place to be als je op zoek bent naar de liefde van je leven (of voor even, we don’t judge). Alleen is het daar ook niet allemaal rozengeur en maneschijn. De boosdoener? Datingfraude!
Twee jaar geleden deelde Ayleen Charlotte het verhaal van hoe ze zelf slachtoffer werd van datingfraude in de Netflix-documentaire ‘The Tinder Swindler’. Inmiddels werkt Ayleen als Scams Advisor en Banking Customer Advocate bij BioCatch en hoopt ze anderen van dit probleem te behoeden. Dit zijn volgens haar een paar signalen waar je voor moet opletten als je je in de online datingpoel begeeft.
De vroege liefdesverklaring
Opgepast: love bombing! Dit teken is meestal erg makkelijk te herkennen. Als je online crush al zijn/haar/hun liefde voor jou verklaart, voor jullie elkaar zelfs nog maar ontmoet hebt, kan je het beter op een lopen zetten. Het doel is namelijk om je te overweldigen met liefde, genegenheid en beloftes, zodat jij snel en intens verliefd wordt en klaar bent voor het ultieme verzoek: geld sturen.
Overmatige interesse in je persoonlijke leven
Het is volkomen normaal en zelfs cruciaal om elkaar vragen te stellen aan het begin van een relatie. Zo leer je elkaar namelijk kennen! Alleen tonen fraudeurs vaak net iets te veel interesse. Ze stellen veel vragen over jou en onthullen maar weinig over zichzelf. Dat lijkt misschien vleiend, maar een goede luisteraar die nooit iets over zichzelf vertelt, is eerder verdacht dan empathisch. Oplichters willen net je kwetsbaarheden kennen, zodat ze die later kunnen uitbuiten voor financieel gewin.
Niet willen afspreken
De kans is groot dat de persoon met wie jij zit te chatten toevallig in je buurt woont, op dezelfde plek is opgegroeid of zich vaak in dezelfde stad bevindt. Jij voelt je dus meteen aangetrokken door het feit dat je je nieuwe lover zal kunnen zien, maar daar gaat het net mis: hij/zij/die lijkt nooit te kunnen afspreken. Er is altijd wel een reden om jammer genoeg net niet in de buurt of zelfs maar in het land te zijn. Jouw hunkering wordt alleen maar groter en daardoor is er meer kans dat je zal ingaan op de vraag om geld te sturen zodat hij/zij/die je wél kan komen bezoeken.
Op het laatste moment afzeggen
Na weken of zelfs maanden van anticipatie is het eindelijk zover: je kunt je online lief in levenden lijve ontmoeten. Alleen zegt hij/zij/die net op het laatste moment af met een uitgebreid excuus waarom ze je niet persoonlijk kunnen ontmoeten. Oplichters gebruiken deze klassieke truc vaak om je langer aan het lijntje te houden en geld los te krijgen. Aantrekken en afstoten: het werkt.
Bijna onmiddellijk geld vragen
Dit signaal doet bij veel mensen al meteen alarmbellen afgaan, maar soms maakt liefde nu eenmaal blind. Probeer dus zo nuchter mogelijk na te denken wanneer jouw schijnbaar perfecte match meteen om geld vraagt. Ook al heeft hij/zij/die een heel uitgebreid en zielig verhaal: iemand met goede bedoelingen zou nooit aan eend wildvreemde zomaar geld vragen.
Lees ook
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier