Waarschijnlijk doet de naam al een akelig belletje rinkelen.
Opgepast voor deze nieuwe datingtrend: ghostlighting
De datingtrends volgen elkaar in sneltempo op. Dat is leuk voor zij die inspiratie putten uit de goede, maar minder leuk voor zij die slachtoffer zijn van de slechte. Ghostlighting is de nieuwste in het rijtje en de naam alleen al voorspelt niet veel goeds.
Als je je in de datingpool bevindt, zijn ghosten en gaslighten je waarschijnlijk niet onbekend. Ghosten of geghost worden: de meesten hebben het al eens gedaan of meegemaakt. Het fenomeen is even simpel als het irritant is: je hebt al een paar dagen een leuk gesprek lopen met iemand, of bent zelfs al enkele keren op date gegaan en plots verdwijnt hij/zij/die als sneeuw voor de zon. Gaslighting is dan weer iets helemaal anders, maar minstens even pijnlijk. Het is de term die wordt gebruikt om te beschrijven wanneer iemand hardnekkige ontkenning, misleiding, tegenspraak en leugens gebruikt om een andere persoon onzeker te maken over zichzelf.
Gooi die twee samen en je krijgt ghostlighting, de nieuwste ‘trend’ in datingland, waar je liever ver van wegblijft. Maar jammer genoeg komt het alsmaar vaker voor.
Manipulatieve communicatie
Wat is ghostlighten nu precies? Wel: het is wanneer iemand die je geghost heeft plots weer opduikt. Maar in plaats van een uitleg te geven voor dat spookgedrag, doet hij/zij/die je geloven dat je eigenlijk nooit geghost bent. Resultaat: dubbel verward en gekwetst.
Ghostlighting is een manipulatieve vorm van communicatie waardoor een persoon niet de kans krijgt om de relatie achter zich te laten.
Angela M. Corbo
Communicatie-experte
De ghostlighter zal je dus na een periode van grote leegte en onbeschikbaarheid, doen geloven dat dat écht geen ghosten was en jij het je inbeeldde. Of dat je overdrijft en hij/zij/die het gewoon druk had, nu eenmaal geen sms’er is of dat jij echt niet kan verwachten dat je zomaar een bericht krijgt.
Naast frusterend is het ook zeer giftig gedrag. Je wordt namelijk aan het lijntje gehouden door het sprankeltje hoop dat je krijg van die ‘lover’ die even terug boven water komt. ‘Ghostlighting is een manier om iemand te misleiden en te laten denken dat er nog hoop is voor de relatie’, legt communicatie-experte Angela M. Corbo uit in magazine Well+Good. ‘Bij ghosting is er in zekere zin een definitief einde van de relatie, maar ghostlighting is een manipulatieve vorm van communicatie waardoor een persoon niet de kans krijgt om de relatie achter zich te laten.’
Geen ruimte voor verwarring
De remedie? Die ligt bij jezelf… De enige manier om geen slachtoffer te worden van ghostlighting, is door trouw te blijven aan wat jij voelt. Het is belangrijk om te vertrouwen op je oordeel en je gevoelens over de situatie, hoe hard de ghostlighter je ook aan jezelf doet twijfel! Moeilijk, maar mogelijk. You’ve got this!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier