‘Penny dating’ kan manipulatief en kwetsend zijn.
Herken je deze datingtrend? Dan pas je best op
TikTok mag dan wel het walhalla zijn van lekkere receptjes, outfitinspo en ‘Come with me to’-video’s, ook relatieadvies vind je er op terug. We kregen al eerder waarschuwingen voor toxic datingtrends als ghostlighting en eclipsing, nu blijkt ook ‘penny dating’ een manier van daten te zijn waar je liever van wegblijft.
‘Penny dating’ is een datingtrend waar TikTok singles voor waarschuwt, vooral door de maniuplatieve en kwetsende aard ervan. Het gevaarlijke aan deze manier van daten? Dat in het begin alles wel een sprookje lijkt.
Eerst alles, dan niks
Bij ‘penny dating’ zal een persoon in de beginfase van het daten alles – lees echt alles: cadeautjes, complimenten, verrassingen, aandacht – investeren om jou een goed gevoel te geven en je als het ware voor hem/haar/hen te winnen. Niks is te veel, alles staat in het teken van jou én jouw geluk.
Maar pas op: want eens de ‘penny dater’ zich aan je heeft kunnen vastklampen en hij/zij/die beseft dat je meer bent dan alleen vrienden, zullen de lieve gebaren snel verminderen. Dat gebeurt geleidelijk aan, maar het zal wél opvallen. Tot je eigenlijk beseft dat het helemaal niet meer zo is al eerst.
Het grote probleem is dan dat het voor jou moeilijk wordt om een einde aan de relatie te maken, omdat je weet hoe het wél zou kunnen zijn. Je blijft daarom altijd hopen dat het weer wordt als vroeger, maar dat zal niet gebeuren. De penny dater denkt namelijk dat hij/zij/die je al voor hem/haar/hen heeft ‘gewonnen’.
Manipulatief gedrag
De oplossing? Eerst en vooral stel je je best even vragen bij mensen die je al heel vroeg overladen met allerlei cadeaus. Eerste dates gaan toch juist om elkaar beter te leren kennen in plaats van dat de ene persoon de andere voor zich probeert te winnen?
Merk je eens dat jullie in een relatie zitten dat de persoon opeens veel minder moeite doet of manipulatief gedrag vertoont? Ga dan meteen een openhartig gesprek aan met die persoon en wees niet bang om dat gedrag te benoemen. Hoe langer je twijfelt, hoe moeilijker het wordt. You’ve got this!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier