Wat maakt het hebben en uiten van behoeftes zo moeilijk?
Dit zijn de drie soorten behoeftes in een relatie en zo vervul je ze
De ene mens verwacht al wat meer dan de andere in een relatie. Van iedere nacht op hetzelfde uur naar bed gaan tot telkens hand in hand lopen: onze behoeftes zijn persoonlijk en veranderen ook. Al is het niet altijd even gemakkelijk om die te communiceren. We kunnen onze behoeftes opdelen in drie categorieën per relatie. We geven een overzicht.
Laten we beginnen bij het begin. Dit zijn de drie categorieën:
- Jouw noden
- Hun noden
- De noden van de relatie
Dus, als onze behoeftes vervuld krijgen, goed voelt – en zelfs noodzakelijk is voor een gezonde band – wat maakt het hebben en uiten van behoeftes dan zo moeilijk? Het kan te maken hebben met je opvoeding. Als je behoeftes toen niet werden gewaardeerd, ben je misschien opgevoed met de overtuiging dat je behoeftes negeren geen al te groot probleem is. Daarnaast zorgt onze veeleisende maatschappij er soms voor dat we genoodzaakt zijn om onze noden te negeren.
Nu dat je je bewust bent van de drie soorten, is het belangrijk ernaar te werken dat ze ietwat met elkaar in balans zijn. Al is dat jammer genoeg geen fluitje van een cent. Hoe kunnen jij en je partner in moeilijke situaties beslissen welke behoeften voorrang krijgen?
Zet voor jezelf op een rij wat belangrijk is.
Veel koppels vrezen dat het voeren van moeilijke gesprekken over hun noden de band tussen hen zal schaden. Toch zal het niet uiten van deze behoeften i werkelijkheid eerder leiden tot afstand en onbegrip. Zwijgen over dingen die voor jou belangrijk zijn, maakt de relatie vaak moeilijker.
Als je iemand bent die gewoonlijk compromissen sluit in je relatie, kan dit een gelegenheid zijn om voor jezelf op te komen.
Maak onderscheid tussen wat je echt nodig hebt in de relatie en andere delen van je leven.
Als we met te veel verzoeken worden benaderd, raakt ons zenuwstelsel overweldigd, waardoor we ongemotiveerd raken om te proberen aan een verzoek te voldoen. Dus, terwijl je een miljoen verlangens van je partner hebt, heb je ook maar een paar basisverlangens.
Je kunt je behoeften dan indelen in categorieën als ‘nu’, ‘volgende’ en ‘toekomstige’, waarbij je een behoefte opmerkt die je op dit moment hebt, waar je met je partner aan wilt werken nadat aan deze belangrijke behoefte is voldaan, en een lijst van toekomstige behoeften die je ergens in de toekomst zal bekijken.
Verzoek, eis niet.
Vragen om aan je noden te voldoen, is niet hetzelfde als eisen dat eraan wordt voldaan. Je kan voor jezelf opkomen, maar je partner heeft nog steeds het recht om grenzen te stellen als hij of zij niet in staat of niet bereid is om aan je behoeften te voldoen.
Het is belangrijk dat je je bewust bent van de taal die je gebruikt om je behoeften uit te drukken. Oefen communicatie die kwetsbaar en zelfbewust is (kalm, zelfverzekerd en je gevoelens de baas) dat zal de kans vergroten dat de boodschap goed aankomt.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier