Onderzoek wijst uit dat 97 % van de daters liever met iemand afspreekt die werkt aan zijn/haar/hun mentale gezondheid.
Dit is waarom je tijdens een eerste date over therapie moet praten
‘Heb je broers of zussen? Hoe heet je kat? Waar ben je opgegroeid?’ Het zijn allemaal vragen die perfect passen tijdens een eerste date. En toch is er een vraag die erg belangrijk is, maar vaak over het hoofd wordt gezien. Wil je weten hoe goed de persoon die tegenover zit zichzelf kent of wil leren kennen? Eén vraag: ‘Ben je in therapie?’
De datingwereld is niet altijd de gezondste. Tussen ghosten, aantrekken en afstoten, en reusachtige red flags is het soms moeilijk om iemand te vinden waar je echt een diepgaande band mee kan opbouwen. In een maatschappij waarin iedereen onderhevig is aan zoveel stress, voelt het dus als een openbaring wanneer je iemand ontmoet die echt zorgt draagt voor zijn/haar/hun mentale gezondheid.
Onderzoek door datingsite Hinge wijst echter uit dat slecht 9 % van de mensen zich comfortabel genoeg voelt om in het begin van het datingproces te praten over therapie. Wat in schril contrast staat met de 97 % die dan weer verklaart liever iemand te daten die actief werkt aan zijn/haar/hun mentale gezondheid.
Zorg dragen voor je mentale gezondheid
‘De afgelopen twee jaar zijn voor de meesten van ons zwaar geweest’, vertelt Logan Ury, directeur van relatiewetenschap bij Hinge. ‘Het kan eng zijn om zoiets persoonlijks te delen, maar weten dat je op vlak van zelfzorg op één lijn zit, kan een relatie op lange termijn versterken.’
Dé tip van Hinge? Breng het al op tijdens de eerste date. Als de sfeer goed zit en je voelt je op je gemak, kan dit het ideale moment zijn om te weten welk vlees je in de kuip hebt. Aan het antwoord kan je namelijk veel afleiden over je potentieel nieuw lief. Is hij/zij/die open over het onderwerp, zelf in therapie of stelt hij/zij/die je vragen over welke therapie je doet en waarom: dan is de kans groot dat je met iemand te maken hebt die zorg draagt voor zijn/haar mentale gezondheid.
‘Therapie is geen afknapper, integendeel’, besluit Ury. ‘Meer nog: 84 % is meer geneigd om op tweede date te gaan met iemand die naar een therapeut gaat.’ Toch de psycholoog nog maar eens bellen dan?
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier