Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
fexten
© Unsplash

'Spreek een safe word af, voor als het je te veel wordt.'

Fexten: wat je moet weten als je al chattend ruziemaakt

Annelies Hart

Ons leven speelt zich alsmaar vaker online af. We spenderen uren op sociale media, houden vrienden op de hoogte van onze dagelijkse bezigheden via BeReal en sturen pikante sms’jes al sextend. Maar nu is er ook een benaming voor de lastige situatie waarin je komt als je ruziemaakt al chattend: fexten (fight + text). Dit zijn dingen waar je volgens experts beter rekening mee houdt.

Het internet is een geweldige uitvinding. Je staat nu waar en wanneer je maar wil in verband met de mensen die je het liefst hebt. Alleen wil dat ook zeggen dat je niet alleen lieve berichten naar elkaar kan sturen, maar er ook al eens een ruzie de chat binnensluipt.

Er zijn allerlei redenen waarom mensen gaan fexten (fight + text). Het kan bijvoorbeeld intimiderend zijn om face-to-face aan te geven dat je gekwetst of boos bent. Daarom is het dus soms goed dat je het kan neerschrijven, omdat je dan meer tijd krijgt om na te denken over je woorden en ze te wikken en wegen alvorens op ‘verzenden’ te drukken. Daar komt nog bij dat er soms gewoon geen andere optie is. Als jij en de persoon in kwestie bijvoorbeeld ver van elkaar wonen, of niet de kans hebben om elkaar in de nabije toekomst live te zien. In die opzichten is fexten dus onvermijdelijk, maar tegelijkertijd zou al chattend ruziemaken je (al dan niet platonische) relatie geen goed doen als het te vaak gebeurt.

Miscommunicatie

Er zit namelijk een addertje onder het gras dat ons allemaal welbekend is: miscommunicatie. Het is zo makkelijk om een bericht verkeerd/anders te interpreteren. Aan geschreven woorden komt namelijk geen intonatie of lichaamstaal te pas, twee belangrijke factoren die helpen ons punt duidelijk over te brengen.

Geef jezelf de kans om de gevoelens, die vast hoog zitten, even te laten zakken. Zo motiveer je je brein ook om logisch na te denken over hoe je dit wil aanpakken.

Callisto Adams

Relatie-expert

‘Communicatie hoort boeiend te zijn, duidelijkheid te verschaffen, en een kans te creëren voor groei, enthousiasme of educatie’, legt psychotherapeut Mykal Manswell uit. ‘Koppels die in langeafstandsrelaties zitten, lopen vaak tegen communicatieproblemen aan omdat ze simpelweg niet de mogelijkheid hebben om elkaar vaak te zien. En dat is nog altijd de beste manier om problemen echt op te lossen.’

Do’s en don’ts

Volgens relatie-expert Callisto Adams is de eerste tip: bellen. Als je elkaar niet in het echt kan zien, blijft dat nog steeds de beste oplossing. Maar ook een telefoontje is niet altijd een optie, dus in dat geval stelt de expert voor om even een moment van rust in te bouwen voor je je ergernissen gaat delen. ‘Geef jezelf de kans om de gevoelens, die vast hoog zitten, even te laten zakken. Zo motiveer je je brein ook om logisch na te denken over hoe je dit wil aanpakken.’

Bespreek ook met je partner – algemeen gezien, niet net voor een ruzie – wat jullie regels zijn als jullie ruziemaken. ‘Een van de beste manieren waarop een stel efficiënter kan ruziemaken, is door basisregels op te stellen. Denk bijvoorbeeld aan een safe word, dat je kan sturen als het je te veel wordt.’

Ten slotte geeft de expert nog een paar don’ts mee. Dingen die je best vermijdt als je dan toch aan het fexten slaat:

  • Grof taalgebruik
  • Opzettelijk korte antwoorden sturen om de ander op te jagen
  • Het gebruik van emoji’s op een sarcastische manier
  • Uit het niets niet meer antwoorden
  • Doen alsof je typt, zonder de intentie om echt iets te willen sturen

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '