'Goede seks komt voort uit openheid, nieuwsgierigheid en de mogelijkheid om in het moment te leven.'
Hoe een denkpatroon je seksleven kan verpesten
Botert het niet meer helemaal tussen jou en je partner tussen de lakens? Of heeft jullie seksleven gewoon nood aan een stevige upgrade? Dan mag je er vooral niet van uitgaan dat je partner voor niets nieuws openstaat. Althans, dat toont een onderzoek aan.
Een studie die gepubliceerd werd in ‘the Journal of Social and Personal Relationships’ toont aan dat mensen betere relaties hebben wanneer hun partners geloven dat hun seksleven kan verbeteren. Met andere woorden moet je er niet van uitgaan dat de dynamiek in jullie seksleven onveranderbaar is.
Voor deze specifieke studie wilden onderzoeker Rachel Cultice en haar collega’s begrijpen hoe groeimindsets (de overtuiging dat bepaalde eigenschappen in de loop van de tijd kunnen veranderen in plaats van permanent gefixeerd te blijven) zouden kunnen inwerken op seksuele afwijzingsgevoeligheid.
‘In de praktijk kan seksuele afwijzigingsgevoeligheid ervoor zorgen dat iemand niet gaat vragen om iets nieuws uit te proberen’, schrijft ze in haar onderzoek. Daarin ontdekte ze dat mensen die een vast standpunt hadden, gevoeliger waren voor seksuele afwijzing en dat die mensen ook ongelukkiger waren met hun seksleven.
Written in stone
‘In feite vormt seksuele afwijzingsgevoeligheid een wegversperring om vitale gesprekken aan te gaan over wat wel en niet plezierig voor je is, wat je graag doet in bed, en wat je zou willen veranderen’, aldus Cultice.
‘Goede seks komt voort uit openheid, nieuwsgierigheid en de mogelijkheid om in het moment te leven. Als je een script volgt, of een beperkt patroon zoals een vaste denkwijze, is het heel moeilijk om nieuwsgierig te zijn’, klinkt het.
‘Naast communicatie is het nummer één ding dat een stel kan doen om hun seksleven te verbeteren – en dat wordt nu wetenschappelijk bewezen – uit hun hoofd stappen, in hun lichaam komen en met elkaar omgaan zonder een bepaalde agenda. Laat los hoe je denkt dat ‘seks zou moeten zijn’ en luister in plaats daarvan naar je lichaam en plezier.’
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier