Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
huisgenootfase
© Getty Images via Unsplash+

En zo kom je er ook weer uit!

AHA: zo weet je of jullie in de ‘huisgenootfase’ zitten

Annelies Hart

Samenwonen met je partner kan heerlijk zijn, wanneer het voelt als een langgerekte sleepover. Maar soms duurt die sleepover al zodanig lang dat er een beetje sleur inkomt en jullie eerder huisgenoten dan geliefden zijn. Zitten jullie in de huisgenootfase?

Jullie wonen samen, alle dagen beginnen op elkaar te lijken, het huishouden is een goed geöliede maar saaie routine en jullie communicatie beperkt zich tot praktische zaken? Als jullie nog steeds zielsveel van elkaar houden maar de alledaagse sleur er inkomt, bestaat de kans dat jullie in de huisgenootfase zitten.

Huisgenoot-wat?

Het klinkt als de zoveelste vage term, maar het is een bekend fenomeen. ‘Je raakt in de huisgenootfase wanneer jullie simpelweg meer als huisgenoten functioneren dan als romantische partners’, legt psychologe en relatie-experte Ieva Kubiliute uit in een interview aan Metro.Uk. ‘Deze fase wordt gekenmerkt door een verschuiving van emotionele betrokkenheid naar routinematig samenwonen.’

‘De aanvankelijke passie en nieuwigheid van de relatie kan afnemen, wat leidt tot interacties die meer transactioneel en minder affectief aanvoelen’, legt de experte verder uit. Dat is ook de reden dat de fase wordt vergeleken met huisgenoten, aangezien je nog steeds verantwoordelijkheden en leefruimte met elkaar deelt, maar de romantiek (hopelijk) tijdelijk het pand verlaten heeft.

Liefde is een werkwoord

Volgens Kubiliute is het iets wat elk koppel kan overkomen. ‘De huisgenootfase is een gevolg van de alledaagse druk die we ervaren en routines die we bouwen om daarmee om te kunnen. Omdat werk, financiële zorgen, familie en voor sommigen ook het ouderschap mentaal zoveel ruimte opnemen, blijft er minder energie over om op de romantische connectie te focussen.’

De cliché-uitspraak ‘liefde is een werkwoord’, ligt dus niet ver van de waarheid. Wanneer jullie al een tijdje samen zijn en het ‘nieuwe’ er een beetje van af is, moet je namelijk bewust moeite steken in verbinding maken met je partner. Dat is niet altijd makkelijk als je dreigt te verdrinken in je dagelijkse taken. Dus wees vooral niet te streng voor jezelf!

Het einde is in zicht

Hoewel het geruststellend is om te horen dat het iedereen kan overkomen, en misschien zelfs al overgekomen is, maakt dat het niet minder pijnlijk wanneer je merkt dat jij en je geliefde plots eerder roomies geworden zijn. Het belangrijkste om te onthouden is echter: je geraakt er ook terug uit!

Hoewel velen misschien denken dat seks het antwoord is op het probleem, is dat maar een van de mogelijke antwoorden. Iedereen heeft namelijk andere love languages, waardoor verbinding creëren tussen jou en je partner iets heel persoonlijks is. Begin dus eerst met een open gesprek, zodat jullie beiden beseffen wat er gaande is. Van daaruit kan je elkaar letterlijk de vraag stellen: ‘Hoe kan ik jou het gevoel geven dat ik je graag zie?’

Wees eerlijk tegen je partner en luister ook naar wat hij/zij/die te zeggen heeft. Soms kan het al zo simpel zijn als een knuffel krijgen wanneer je thuiskomt, een complimentje geven of een nieuwe hobby of bezigheid vinden die jullie samen kunnen doen. Voor optimaal resultaat check je geregeld eens bij elkaar hoe jullie je voelen, zo vermijd je dat jullie ongewenst terug roomies worden!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '