7. Jaloezie zorgt voor een onevenwichtige relatie waarin de gevoelens van de ene constant voorrang krijgen op die van de andere.
9 manieren waarop jaloezie een vriendschap kapot kan maken
Jaloezie is een emotie die iedereen weleens voelt. Maar wanneer dat binnen een vriendschap is, pas je best op. Je wil blij zijn voor je vriend(inn)en en samen successen vieren, terwijl jaloezie de relatie net kan ondermijnen en uiteindelijk misschien zelfs vernietigen. Om deze negen redenen pas je best op als je zelf jaloers bent óf je het gevoel hebt dat een van je vriend(inn)en dat is.
Ongezonde competitie.
Het is niet oké dat vriend(inn)en elkaar zien als concurrenten in plaats van elkaar te steunen en successen te vieren. Die vergelijking en rivaliteit zal de relatie niets positief meebrengen, alleen meer druk en een ongezonde vorm van competitie. Die gevoelens laat je liever in de sportschool.
Negatieve energie.
Een jaloerse vriend(in) – of je dat nu zelf bent of niet – kan prikkelbaar en vijandig worden zonder dat hij/zij/die dat meteen doorheeft. Dat leidt uiteraard tot misverstanden, frustraties en uiteindelijk misschien zelfs ruzies. Die negatieve energie is écht niet goed voor een vriendschap, zoveel is wel duidelijk.
Gebrek aan steun.
In een gezonde vriendschap steunen vriend(inn)en elkaar door dik en dun. Jaloezie kan daarentegen zorgen voor een gebrek aan die steun. Een jaloerse vriend(in) heeft vaak moeite met oprecht blij te zijn voor de ander en dat kan de emotionele band beschadigen.
Zelftwijfel en onzekerheid.
De vriend(in) die jaloers is, zal zich voortdurend minderwaardig voelen en onzeker worden over zijn/haar/hun eigenwaarde en prestaties. Aan de andere kant kan de vriend(in) waarop die persoon jaloers is, zich ongemakkelijk en schuldig voelen over zijn/haar/hun eigen successen. Dat is ook niet de bedoeling.
Emotionele afstand.
Het is maar logisch dat op een gegeven moment de personen in de relatie zich terugtrekken om zichzelf te beschermen tegen de negatieve effecten van jaloezie. Die afstand zorgt er misschien wel voor dat ze minder tijd samen doorbrengen, minder persoonlijke zaken delen en zich steeds meer van elkaar vervreemden. Dat kan jammer genoeg het einde van de vriendschap betekenen.
Manipulatief gedrag.
Jaloezie is soms zo’n sterke emotie, dat het kan komen tot manipulatief gedrag waarbij een vriend(in) probeert de ander te controleren of te saboteren om zich beter te voelen. Denk maar aan subtiele opmerkingen die bedoeld zijn om de ander onzeker te maken. En dat vreet natuurlijk aan de gelijkwaardigheid en het respect binnen een vriendschap.
Onevenwichtige relatie.
Jaloezie zorgt voor een onevenwichtige relatie waarin de behoeften en gevoelens van de ene vriend constant voorrang krijgen boven die van de andere. Daaruit komt dan weer het gevoel dat de vriendschap niet langer wederkerig is. En dat terwijl die balans de basis van een goede vriendschap is.
Alleen van mij.
Een jaloerse vriend(in) zal proberen de ander weg te houden van andere vriendschappen. Dat uit angst om de vriendschap te verliezen aan iemand anders. Deze vorm van controle verstoort de sociale dynamiek van de vriendschap en heeft dus eigenlijk een volledig averechts effect.
Emotioneel vermoeiend.
Omgaan met een jaloerse vriend(in) is emotioneel vermoeiend. Constant conflicten, negatieve energie en de noodzaak om de gevoelens van de jaloerse vriend(in) te managen, zorgen voor stress en uitputting.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier