‘Als de seks in frequentie mindert, wordt het belang van kussen steeds groter.’
Waarom is kussen zo belangrijk? De seksuologe legt het uit
Of het nu gaat om die zachte, tedere kus of een kus vol hartstocht en passie: het doet iets met een mens. En daarom moeten we het meer doen! Waarom? Hierom!
Wanneer heb jij je partner voor het laatst écht gekust? Serieus gekust? Niet zomaar een vluchtige smakkerd op weg naar buiten, maar een kus waarbij je even alles om je heen vergeet en alleen maar in dat moment met elkaar bent. Wanneer? Net nog? Mooi zo. Weet je niet meer wanneer? Hold up dan. Misschien is het wel eens tijd om even stil te staan bij je kus-gewoontes. Want die kleine momenten van intimiteit zijn misschien wel belangrijker voor je relatie dan je denkt en kussen kan zoveel meer betekenen voor je relatie.
Kusjeee
Seksuologe Kaat Bollen geeft tekst en uitleg: ‘Kussen speelt een cruciale rol in het behouden van intimiteit binnen een relatie, vooral wanneer koppels al langer samen zijn, wanneer ze kinderen hebben of een druk leven leiden. En dat zijn wel wat koppels!
Vaak is het zo dat koppels minder vaak seks hebben naarmate de relatie vordert. De meeste koppels hebben zo gemiddeld twee à drie keer per maand seks, wat volkomen normaal is en wat betekent dat er ook koppels minder vaak en vaker seks hebben in die maand. Dat lijkt bij een vraag over kussen misschien niet relevant, maar dat is het net wel. Net omdat de seks in frequentie mindert, wordt het belang van kussen, en vooral tongzoenen, steeds groter. Dat zorgt er namelijk voor dat koppels fysiek met elkaar in verbinding blijven en hun relatie op een subtiele maar tegelijk betekenisvolle manier bevestigen. Je krijgt weer even het gevoel: ah ja, wij zijn een koppel!
Aantrek en verbondenheid
Tongzoenen is dan ook iets wat we – in een monogame relatie – meestal alleen met onze partner doen, net zoals we in dat geval alleen seks hebben met onze partner. Zo wordt niet alleen seks, maar ook dat kussen een unieke manier om die fysieke connectie te behouden en om elkaar te laten voelen dat de relatie nog steeds sterk is. Het kussen bevestigt niet alleen de band tussen de partners, maar versterkt ook het gevoel van aantrekkelijkheid en verbondenheid. ‘Mijn partner vindt me nog aantrekkelijk! Ik ben nog gewild!’ De aantrekkingskracht is er nog en het zit goed tussen jullie.
In periodes dat die dagelijkse intimiteit zoals kussen begint te verdwijnen, loopt vaak de seksualiteit binnen de relatie ook moeilijk. Zo zijn er bijvoorbeeld vrouwen die pijn ervaren tijdens seks. Zij kunnen aarzelen om hun partner een tongzoen te geven, uit angst dat dit zal worden geïnterpreteerd als een uitnodiging voor seks. En dat doet pijn bij hen! Die gedachte of angst kan daarom leiden tot een situatie waarin ze hun partner liever helemaal niet meer zoenen om ongemakkelijke situaties te vermijden. Zoiets kan de sfeer binnen de relatie negatief beïnvloeden en uiteindelijk leiden tot een verlies van die cruciale dagelijkse intimiteit, waarbij er dus geen seks meer is, maar ook geen kus meer kan zijn.
Kusje erop (of juist niet)
Het is daarbij overigens wel interessant dat koppels het wegvallen van penetratieseks vaak minder erg vinden dan het verlies van die dagelijkse intimiteit. Dat komt omdat – zoals eerder uitgelegd – in die dagelijkse intimiteit juist veel bevestiging en liefde schuilen. Lichamelijkheid is een van de vijf liefdestalen en een tongzoen is een krachtige manier om die te uiten. Helaas vervallen veel koppels in het geven van vluchtige kusjes bij het afscheid nemen of thuiskomen, waarbij de aandacht niet echt bij de partner is.
Naast die link met de seksuele intimiteit, kan kussen ook gewoon dienen als een soort ‘thermometer’ voor de relatie. Als het kussen vermindert of helemaal stopt, kan dat een teken zijn dat er iets mis is in de relatie. Het is vaak een indicatie dat de emotionele afstand tussen partners toeneemt en dan heeft dat probleem eerst aandacht nodig, waarna de rest vanzelf herstelt. Ik zou daarom stellen dat kussen niet iets is wat je ‘erbij’ doet, maar dat het een essentieel onderdeel is van het dagelijkse leven met je partner. Maak er een prioriteit van, want de voordelen zijn enorm, zowel emotioneel als fysiek.’
Een zes voor zoenen
De ‘zes-seconden-kus’: het is een ding. Wat je moet doen is eenvoudig uitgelegd: zes seconden lang kussen met je partner. Waarom je dat moet doen, krijgt meer uitleg.
Kaat: ‘Wanneer je elkaar langer dan zes seconden kust, krijgen je hersenen de tijd om een flinke dosis oxytocine af te geven – het heerlijke “knuffelhormoon” dat ook vrijkomt als je knuffelt of hand in hand loopt. Dit hormoon helpt om stress te verminderen, je veilig te laten voelen, de band met je partner te versterken en zelfs om je bloeddruk te verlagen. Zoiets kleins als een kus kan dus een grote impact hebben.
Het gaat echter niet alleen om de chemie erachter. Die six second kiss is ook een plus voor je relatie. Het idee is simpel, maar effectief: neem de tijd om elkaar écht te kussen, niet zomaar een vluchtig kusje, letterlijk tussen de soep en de patatten. Zes seconden lijkt misschien kort, maar het is precies genoeg om zowel fysiek als emotioneel echt contact te maken. Het is een moment waarin je elkaar volledig aandacht geeft, en dat doet wonderen.
Voorspel
Eigenlijk kan je die zes seconden beschouwen als een minimeditatie met je partner, een moment van puur contact zonder afleiding. Alles moet altijd snel-snel, maar die zes seconden zorgen ervoor dat je even pauzeert en bewust de tijd neemt voor elkaar. Geen haast, geen afleiding, maar een moment van echte verbinding. Dat maakt dat je partner zich weer helemaal gezien en geliefd voelt.
Bovendien werkt die six second kiss ook als een subtiele vorm van voorspel. Het is een kleine, maar goede manier om de seksuele spanning op te bouwen, vooral als je merkt dat je liefdesleven een beetje in een routine is gesukkeld. Met die zes seconden geef je jezelf de kans om de vonk weer aan te wakkeren, zonder dat het geforceerd aanvoelt. Het is een natuurlijke manier om die sparkle in je relatie terug te brengen.
Het beste is misschien nog die dat zes seconden perfect in je dagelijks leven te passen zijn, ongeacht hoe druk je het hebt. Of het nu ‘s ochtends is voor je de deur uit rent, ‘s avonds voor het slapengaan, of gewoon zomaar, midden op de dag – die zes seconden maken echt een verschil. In het begin kan het een beetje onwennig aanvoelen om zo lang te kussen, vooral als je gewend bent aan die snelle kusjes. Maar al snel kan het iets worden waar jullie allebei naar uitkijken.’
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier