Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Chermiti Mohamed via Unsplash

Geen label op je relatie plakken lijkt wel een trend. Toch kan je volgens klinisch psychologe Katrien élke relatie benoemen, zonder elkaar te verstikken.

De (on)zin van een label plakken op je relatie: ‘Het geeft structuur en betekenis, ook aan elkaar’

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist


Labels plakken op een relatie, sommigen krijgen er de kriebels van terwijl anderen het net belangrijk vinden om een etiketje aan hun romance te hangen. Maar wat als jij een label wilt plakken, maar je scharrel/lief/soulmate/... niet? En waarom lijkt het anno 2021 wel een trend om geen labels te willen plakken? Klinisch psycholoog Katrien gidst je door de wondere wereld van labels.


Het zinnetje ‘we willen er geen label op plakken’ wordt vaak geassocieerd met niet serieus en/of niet exclusief zijn, maar er schuilt meer achter die keuze dan je denkt. Het is zeker niet zo dat een relatie zonder labels meteen gelijkstaat aan niet exclusief zijn, maar zo komt het voor de buitenwereld helaas wel vaak over. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! En wel nu, want labels plakken was nog nooit zo moeilijk. ‘Momenteel is er een grote tweestrijd tussen mensen die wel een label plakken en mensen die geen label willen plakken, en daar zit de coronacrisis uiteraard voor iets tussen’, aldus klinisch psycholoog Katrien Koolen.

Een label is dynamisch


‘Momenteel is er weinig houvast, dus dat label kan voor sommigen een bepaalde veiligheid bieden. Het geeft een zekerheid, en dat is iets heel zeldzaams geworden. De liefde is sowieso al heel complex, dus dat label kan grip geven. Anderzijds zien we nu in dat het leven te kort is en dat we echt van onze vrijheid moeten profiteren, waardoor we dat label minder belangrijk vinden en wat langer wachten om het te plakken’, legt ze uit. Klinkt logisch en herkenbaar, want waarom zou je in godsnaam een label plakken als dat eigenlijk toch niet nodig is? Volgens Katrien is het dat wel. Meer zelfs: je kan volgens de psychologe áltijd een label plakken. ‘We plakken een label om structuur en betekenis te geven, ook aan elkaar. Om op de same page te geraken en om de hoop, verwachtingen en verlangens op dezelfde golflengte te krijgen, zodat je ook weet wat je mag verwachten, zonder dat dat moet betekenen dat je elkaar verstikt.’

De liefde is sowieso al heel complex, dus dat label kan grip geven. 


‘Wat mensen zo afschrikt, is dat het heel statisch, zwaar en bepalend klinkt, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het kan ook dynamisch zijn en beginnen als “scharrel” en evolueren naar “lief”. Ik ben ervan overtuigd dat je wel altijd een naam kan geven aan wat jullie hebben. Zo niet, dan kan je misschien wel in een paar woorden beschrijven wat jullie voor elkaar betekenen.’ Wanneer jij bijvoorbeeld een label wil, maar je partner niet, kunnen jullie dus een gulden middenweg vinden door een omschrijving en geen naam op jullie relatie te plakken.

Geef het betekenis


‘Een woord kan echt alles betekenen, ze worden door iedereen gebruikt, maar de betekenis kan voor iedereen verschillen’, verduidelijkt Katrien. ‘Het is dus belangrijk om verder te gaan dan dat label. Wat betekent daten voor jullie? Hoe vullen jullie friends with benefits in? En betekent dat dan dat je niet over een relatie mag nadenken? Je kan een mismatch of gekwetst worden vermijden door de invulling van dat label te bespreken. Dat geeft perspectief en kan je helpen te achterhalen of het echt wel dát is wat je wil.’

Allemaal goed en wel, maar hoe knoop je dat gesprek over die labels aan? Want het is meestal dan dat de miserie pas echt begint. ‘Op dat moment bevinden jullie je in een heel kwetsbare situatie, omdat je misschien te weten zal komen dat jij meer verwacht dan je partner of omgekeerd. Het is héél belangrijk om duidelijkheid te scheppen en die verwachtingen in het begin al een beetje te begrijpen, zonder dat dat betekent dat dat label nooit meer kan veranderen. Doe niets in de aard van “we gaan nú aan tafel zitten en dat bespreken”, want dat creëert alleen maar meer druk en spanning. Praat er tussendoor eens over en houd het vooral luchtig’, raadt ze aan.

Welke labels bestaan er?


Er bestaan naast ‘relatie’ uiteraard nog een heleboel andere labels die je op je relatie kan plakken. ‘Exclusief en niet-exclusief zijn de twee grote stromingen binnen de labels. Daarnaast heb je het “daten”, een soort van erkenning aan elkaar dat je in een prefase zit. Dan heb je ook nog “scharrelen”, het label “we hebben iets” en “open relatie”. Mijn tip? Wees creatief: er is geen enkel label slecht. Zolang je het er maar samen eens over raakt. Dat kan maken dat het heel persoonlijk wordt en perfect past bij wat jullie voelen.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '