4. ‘Het is belangrijk om je vriend(in) niet het gevoel te geven dat hij/zij moet kiezen tussen jou en het lief.'
Wat als je het lief van je beste vriend(in) eigenlijk vreselijk vindt?
Het moment is aangebroken: die hardcore single vriend(in) is eindelijk ‘van straat’. Tijd om de dubbeldate te plannen waar jullie beiden al jaren naar uitkijken. Maar wat als je daar dan zit en het blijkt dat je de nieuwe lover van je maatje helemaal niet zo leuk vindt?
Het is vaak een droom die je al als kind hebt: op een dag op dubbeldate kunnen gaan met je beste vriend(in). In gedachten zie je al voor je hoe goed het zou klikken tussen de partners en dat jullie jaren later ook jullie kinderen beste vrienden kunnen laten worden. Wat een sprookje.
Jammer genoeg leven we niet in een wereld waar alles zo perfect is en kan het voorvallen dat je de nieuwe vlam van je bestie helemaal niet zo tof vindt. Hier is hoe je met deze delicate situatie omgaat zonder je band op te offeren.
Waarom kan je niet met hem/haar/hen om?
De eerste vraag die je jezelf moet stellen, voor je eventueel actie onderneemt, is de volgende: vind je hem/haar/hen niet leuk omdat je zelf iemand anders zou kiezen, of omdat die persoon je beste vriend(in) actief slecht behandelt?
‘In het eerste geval is het een goed plan om even een stapje terug te zetten, want misschien is je bestie wel heel gelukkig met zijn/haar/hun partnerkeuze’, verduidelijkt klinisch psycholoog Andrea Bonior aan Insider. ‘In het tweede geval – als de partner je bestie echt slecht behandelt – is het toch belangrijk om daarover te spreken met hem/haar/hen.’
Probeer te zien wat je beste vriend(in) in hem/haar/hen ziet.
Je bestie zal zijn/haar/hun lief natuurlijk niet zomaar hebben uitgekozen, dus het is altijd goed om toch eens wat extra moeite te doen. Misschien is er wel iets wat je ontglipt, maar dat ervoor zou kunnen zorgen dat je op z’n minst begrijpt waarom hij/zij/die de uitverkorene is?
‘Het moeilijkste is om bereid te zijn ze anders te zien’, legt Shasta Nelson, CEO van GirlFriendCircles.com, een vriendschapssite voor vrouwen, uit. ‘We houden vaak vast aan onze (voor)oordelen om ons ego ervan te overtuigen dat we gelijk hebben.’
Zie het als een mogelijkheid voor persoonlijke groei.
Je doet je best om te zien wat je bestie in zijn/haar/hun lover ziet én bent er zeker van dat die persoon hem/haar/hen niet slecht behandelt. Wat nu? Wel: de bal ligt in jouw kamp.
‘Je kunt de partner niet veranderen en je kunt niet veranderen dat ze samen zijn; het enige wat je dus kunt doen, is veranderen hoe je erop reageert’, zegt Nelson.
Het is niet leuk om toe te geven, maar misschien heeft het minder met het lief te maken dan je denkt. Het kan ook iets zijn dat jou persoonlijk triggert en waar je zelf aan moet werken.
Hij/zij/die is de duivel niet.
Als je beste vriend(in) een relatie krijgt, is het normaal dat jullie momenten met z’n tweetjes een beetje afnemen. Als je de persoon die daarvoor zorgt dan ook nog eens irritant vindt, is de kans groot dat hij/zij/die in jouw ogen meteen het kwaad in hoogst eigen persoon wordt. Wat de relatie met je bestie dan weer niet ten goede komt...
‘Het is belangrijk om je vriend(in) niet het gevoel te geven dat hij/zij/die moet kiezen tussen jou en het lief‘, dus maak hem/haar/hen niet tot de slechterik’, benadrukt Bonior. ‘Geef er in plaats daarvan een positieve draai aan door je te richten op je relatie met je bestie. Vertel hem/haar/hen dat je graag meer tijd samen zou spenderen, zonder daar de partner de schuld voor te geven.’
Geef het tijd.
De klassieke (lees: lichtjes cliché) raad die overal op toepasbaar is: geef het tijd. Maar daarom is het niet minder waar.
Neem ten eerste je tijd om de persoon echt te leren kennen en zeker te zijn dat er geen persoonlijke triggers achter je oordeel zitten. En neem ten tweede je tijd om het tegen je bestie te zeggen. Is het belangrijk dat hij/zij/die op de hoogte is van hoe jij je voelt bij die nieuwe lover? Zo ja: wacht je moment dan goed af en kies je woorden met zorg.
‘Wees niet te hard, maar geef eerder aan dat je je zorgen maakt over hoe dit jullie band kan beïnvloeden. Vraag je beste vriend(in) naar hoe hij/zij/die zicht voelt en bouw daarop verder’, besluit Bonior.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier