Niet-monogame relaties winnen aan populariteit, maar dat neemt niet weg dat het merendeel van de maatschappij toch nog kiest voor de exclusieve variant. Al is het een misvatting dat er maar één vorm van monogamie bestaat.
Zelfs in een wereld die met de dag inclusiever wordt, zien velen onder ons monogamie nog steeds in een strict binair kader: je bent het of je bent het niet. Het zal je misschien dus verbazen om te weten dat, net zoals bij niet-monogamie het geval is – er ook meerdere vormen van monogamie bestaan. Twee namelijk: radicale monogamie en reflexieve monogamie.
Maar voor we de twee vormen gaan bekijken, is het goed om te kijken naar de overkoepelende definitie van monogamie. Psychologe Sara Stanizai beschrijft monogame relaties als ‘romantische en seksuele exclusiviteit tussen twee mensen’. ‘Het is gebaseerd op het idee dat liefde en toewijding eindig zijn en dat het delen daarvan met meer dan één persoon betekent dat je dan minder te bieden hebt aan ieder van die personen’, legt de psychologe uit in online magazine Well+Good.
Reflexieve monogamie is wanneer je monogamie door middel van opvoeding en invloed van de maatschappij hebt geïnternaliseerd als de manier om te daten en relaties aan te gaan, en je daarom monogaam bent.
Sara Stanizai
Psychologe
De intentie erachter
Aangezien we in een maatschappij leven waar het nog altijd gebruikelijk is om voornamelijk monogame relaties aan te gaan, zit het verschil tussen de twee soorten monogamie in de intentie achter de beslissing.
Het cruciale verschil tussen de twee soorten monogamie is dat de ene actief op zoek gaat naar een monogame relatie, terwijl de andere in een monogame relatie valt. ‘Reflexieve monogamie is wanneer je monogamie door middel van opvoeding en invloed van de maatschappij hebt geïnternaliseerd als de manier om te daten en relaties aan te gaan, en je daarom monogaam bent’, aldus Stanizai. ‘Radicale monogamie is wanneer je besluit die culturele vooroordelen uit te pakken, te onderzoeken en in vraag te stellen. Zodat je op die manier bij jezelf kan nagaan welke relatievorm je het meest ligt, voor je voor monogamie kiest.’
Radicale monogamie is wanneer je besluit die culturele vooroordelen uit te pakken, te onderzoeken en in vraag te stellen. Zodat je op die manier bij jezelf kan nagaan welke relatievorm je het meest ligt, voor je voor monogamie kiest.
Sara Stanizai
Psychologe
Met andere woorden, radicale monogamie is bewuste monogamie. ‘Wat het radicaal maakt, is dat je andere relatiestructuren hebt overwogen of uitgeprobeerd, voordat je tot een bewuste keuze voor monogamie komt.’ Reflexieve monogamie wordt vaak de ‘monogamie van vroegere generaties’ genoemd. ‘Reflexieve monogamie is minder een bewuste keuze, omdat het eerder voorkomt uit een gewoonte en niet uit een onderzoek bij jezelf.’ Maar het belangrijkste blijft nog steeds: beide vormen zijn even goed. You do you!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier