Wie origineel uit de hoek wil komen, kiest maar beter niet voor Ed Sheeran wat de openingsdans betreft.
Een Belgisch huwelijk kost gemiddeld 21.339 euro en 7 andere opvallende bevindingen uit de Nationale Huwelijksenquête
Jaarlijks huwen er in ons land zo’n 40.000 koppels. Zo’n kleine 1.000 daarvan – 985 om exact te zijn – namen deel aan de eerste editie van de Nationale Huwelijksenquête van het Belgische huwelijksplatform House of Weddings. Wij zetten de meest markante feiten, over budget en huwelijksreisbestemming tot tradities en trends, op een rij.
Meer dan de helft van de Belgische trouwlustigen rekent erop dat hun ouders een deel van hun bruiloft bekostigen, 15 % plant z’n familienaam te veranderen na het jawoord en Mexico is anno 2022 de populairste huwelijksreisbestemming. Drie opvallende bevindingen die we leerden uit de eerste editie van de Nationale Huwelijksenquête van Belgisch huwelijksplatform House of Weddings. Net geen 1.000 respondenten beantwoordden allerlei huwelijksgerelateerde vragen en wij zetten de meest markante feiten op een rij.
Hoe het begint...
Uit de nationale enquête van House of Weddings blijkt dat 19,20 % of net geen 1 op de 5 respondenten hun partner online ontmoette. Offline blijken vrienden of familie populaire matchmakers te zijn (21,43 %), maar ook tijdens een spontane ontmoeting op café slaat Cupido nog geregeld toe (19,05 %).
First comes love, then comes marriage...
Anno 2022 lijkt geen seks voor het huwelijk een traditie die voorgoed verleden tijd is. Meer nog: meer dan 1 op de 4 van de ondervraagde koppels gaf aan al een of meerdere kinderen te hebben voor het jawoord werd gegeven. Concreet had 67 % van de 985 respondenten geen kinderen voor het huwelijk, 27 % wél en in 6% van de gevallen had één van de partners een of meerdere kinderen uit een vorige relatie. Handig, zo heb je meteen bruidskindjes en een ringdrager op je bruiloft! Op die manier wordt trouwen een ervaring voor het hele gezin, eerder dan een exclusief gebeuren voor twee.
De grote vraag
Een traditie die wél overeind blijft? De knieval tijdens het huwelijksaanzoek. Voor maar liefst 82% van de respondenten ging de grote vraag gepaard met een knieval.
Zo’n 33 % van de huwelijksaanzoeken gebeurt op vakantie. Voor 30 % van de koppels kwam het aanzoek ‘op een moment dat juist aanvoelde’, terwijl voor 16 % het aanzoek plaatsvond op een symbolische datum. Ook feestelijke momenten zoals verjaardagen, Kerst en Nieuw, en Valentijn zijn populair voor een aanzoek.
Wat koppels het allereerst doen nadat ze zich verloven? Met z’n tweeën intens genieten van het moment (47 %), klinken op hun geluk (22 %) en hun dichtste familie en beste vrienden op de hoogte brengen (19 %). Opvallend: slechts 2 % van de respondenten maakt er een prioriteit van om hun verloving aan te kondigen op sociale media.
All about that bling
Maar liefst 95 % van de respondenten werd gevraagd met een ring, 2 % kocht of kreeg een ander juweel, en 3 % wisselde geen ring of ander juweel uit, tijdens of na het aanzoek. In 90 % van de gevallen wordt de verlovingsring gekozen door de persoon die het aanzoek doet; 6 % gaat samen een ring uitkiezen.
In normale tijden zijn koppels gemiddeld veertien maanden verloofd, maar door de pandemie werden dat er 33.
Zo’n 85 % verkiest een ring van bij de juwelier of goudsmid, slechts 8 % kocht de ring online. In België is de meest populaire edelsteen in een verlovingsring de diamant (73 %), gevolgd door de saffier (5 %), smaragd (2 %) en robijn (2 %). In 12 % van de gekochte verlovingsringen zat geen edelsteen verwerkt.
Nog een opvallend feit: in ‘normale’ tijden zijn Belgische koppels gemiddeld zo’n veertien maanden verloofd, maar vanwege de pandemie gaven de bevraagde koppels aan gemiddeld maar liefst 33 maanden verloofd te zijn geweest. Vanwege COVID-19 stelden heel wat trouwlustigen hun huwelijk makkelijk één en zelfs twee tot drie keer uit.
Wamagdakosten?
Hoeveel kost een huwelijksfeest nu eigenlijk? Het blijft een veelgestelde vraag waarvan het antwoord voor iedereen anders is. Zo’n 35 % van 985 ondervraagden onthulde dat ze tussen de 15.000 euro en 25.000 euro uitgaven aan hun trouwfeest. Iets meer dan 1 op de 5 (21 %) zit daar net boven met een budget tussen de 25.000 euro en 35.000 euro, en 20 % zit er dan weer net onder met een budget tussen de 10.000 euro en de 15.000 euro. Het gemiddelde budget voor een trouwfeest in België wordt door House of Weddings geschat op 21.339 euro.
Het gemiddelde budget voor een trouwfeest in België wordt geschat op 21.339 euro.
Wat de jurk betreft, gaf net geen 1 op de 4 (24 %) tussen de 1.500 en 2.000 euro uit aan hun bridal look. Zo’n 23 % betaalde tussen de 1.000 en 1.500 euro, en 22 % telde tussen de 2.000 en 3.000 euro neer. De overige respondenten gaven minder uit, behalve een uitschietende 4 % die tussen de 3.000 en 4.000 euro spendeerde.
Maar vooral: wie betaalt het?
Heel wat koppels (zo’n 63 % om exact te zijn) hebben het geluk te kunnen rekenen op de financiële steun van de ouders om het feest te bekostigen. Net geen 1 op de 3 koppels hoopt een deel van hun bruiloft te kunnen betalen met het geld dat de genodigden hen schenken.
Ook wat de bruidsjurk betreft, springen de ouders bij. Maar liefst 54 %, oftewel meer dan de helft van de deelnemers, kreeg de jurk of een deel ervan cadeau.
Tradities...
Naast de knieval bij het aanzoek (zie puntje 3), zijn er nog een heleboel huwelijksgerelateerde tradities die ondanks deze moderne tijden overeind blijven. Zo vraagt nog steeds 45 % van de Belgische trouwers netjes de hand of zegen van de schoonouders vóór het aanzoek.
Wanneer de grote dag in aantocht is, geeft 55 % van de respondenten aan de avond voor de grote dag niet samen te slapen. Tijdens de huwelijksceremonie begeleidt in 60 % van de gevallen de vader van de bruid(egom) hem/haar/die naar het altaar.
Na het huwelijk geeft 15 % van de respondenten aan de familienaam te zullen aanpassen naar die van hun toekomstige echtgeno(o)t(e). De meerderheid (70 %) zegt dat niet te zullen doen en 15 % meent er nog niet over nagedacht te hebben.
...vs trends
Qua styling zijn koppels anno 2022 nog steeds grote fan van het thema ‘boho chic’ (29 %). Ook een romantisch aangeklede bruiloft (28 %) is populair. Rustieke huwelijken zijn met 7 % op hun retour. Wat het kleurenpalet betreft zijn roze (19 %), groen (18 %) en goud (9 %) het meest gegeerd. Ook blauw, oranje en zilver scoren niet slecht.
De meerderheid van de respondenten, 90 % om precies te zijn, geeft aan een openingsdans te doen. Wie origineel wil zijn wat de nummerkeuze betreft, blijft liever weg van Ed Sheeran, wiens nummers ‘Perfect’ en ‘Thinking Out Loud’ op de respectievelijk eerste en tweede plaats staan. De top vijf wordt vervolledigd door John Legend met ‘All Of Me’, Calum Scotts ‘You Are The Reason’ en ‘Stand By Me’ van Ben E. King.
Zo’n 33 % van de kersverse echtparen kan niet wachten en vertrekt meteen na het feest op huwelijksreis. Bijna evenveel koppels vertrekt een week nadien (32 %) en 8% is weg binnen de maand na het jawoord. De meest populaire huwelijksreisbestemming is Mexico, gevolgd door Colombia, Tanzania, Griekenland en Italië.
Meer weddingcontent? Laat je inspireren door ons weddingmoodboard op Pinterest!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier