'Als je iemand kiest die een negatieve gelijkenis heeft met je ouder, is het gevaarlijk om dat te willen fixen.'
Mijn partner lijkt op mijn ouder: wat nu?
Ondertussen weten we al dat mensen zich tijdens een relatie vaak gaan gedragen als hun ouders, maar wist je dat we ook vaak een partner kiezen die op (een van) hen lijkt? Je kan tijdens je tienerjaren dus nog zo op je ouders gevloekt hebben, toch is de kans groot dat je prins(es) op het witte paard veel eigenschappen van je mama of papa heeft. Maar waarom?
We hebben allemaal wel een moment gehad in onze jeugd waarin we zwoeren dat we nooit of te nimmer op onze ouders zouden gaan lijken. Maar soms neemt het leven rare wendingen. Het is je misschien gelukt om geen kopie van je mama of papa te worden, maar wat als je plots realiseert dat je partner wél een evenbeeld van een van je ouders is?
Misschien gebruikt je geliefde dezelfde uitspraken als je moeder of heeft hij/zij/die de neiging om net als je vader snel boos te worden bij ruzies. Ongeacht de details, kan het wat vreemd aanvoelen wanneer je beseft dat je een relatie hebt met iemand die bepaalde eigenschappen deelt met je ouders. Zéker als je band met hen niet zo goed is. Maar geen zorgen: je bent lang niet de enige.
Keerzijde van de medaille
De grootste reden achter die specifieke (en vaak onbewuste) partnerkeuze is comfort. ‘Samenzijn met iemand die dezelfde eigenschappen heeft als een van je ouders kan op een bepaald niveau veilig aanvoelen’, zegt klinisch psycholoog John Mayer aan wellness-site Well+Good. ‘Zelfs als je ouders niet je beste vrienden zijn, kunnen hun kenmerken je een vertrouwd gevoel geven, alsof je thuiskomt. Daarom kan het ook best positief zijn om een partner te hebben die op (een van) hen lijkt, want het is een soort verdedigingsmechanisme om je te beschermen tegen pijn en verlies.’
Het is belangrijk om je bewust te zijn dat je alleen ook helemaal oké bent en dat je dus een relatie aangaat vanuit een verlangen naar die andere persoon. Niet omdat je iemand nodig hebt om een wonde uit je kindertijd te herstellen.
Karin Anderson Abrell
Psycholoog
Maar er zit natuurlijk ook een keerzijde aan de medaille, want in sommige gevallen probeer je onbewust een probleem op te lossen met een ouder door iemand te daten die je aan hen doet denken. Als je vader er bijvoorbeeld niet was toen je kind was, kan het zijn dat je onbewust op zoek gaat naar een partner waar je jouw vader in ziet.
‘Je zult dus onbewust proberen om dat jeugdtrauma te herstellen, door ervoor te zorgen dat deze persoon je wel de bevestiging en liefde geeft die je nodig had als kind’, legt psycholoog Karin Anderson Abrell uit. ‘Maar als je iemand kiest die net een negatieve gelijkenis heeft met je ouder, is het gevaarlijk om dat te willen fixen. Eens je die persoon namelijk ‘gerepareerd’ hebt, verschuift de dynamiek van de relatie en is de kans groot dat jullie het als koppel niet redden.’
Wat nu?
Als je je plotseling realiseert dat je een relatie hebt met iemand als je vader/moeder, en je kunt goed met je ouders opschieten, kan dat betekenen dat familiefeesten in de toekomst een pak toffer zullen worden. Maar als je niet meteen door het dolle heen bent wanneer je de gelijkenissen opmerkt, raadt Mayer je aan om na te denken hoe het je leven en toekomst zou kunnen beïnvloeden. ‘Zullen die gelijkaardige eigenschappen je gelukkig maken? Iets toevoegen aan je leven? Vergeet niet om, ongeacht de relatie met je ouders, de voordelen van de relatie met je partner in achting te nemen.’
Dokter Abrell stelt ook voor om na te denken over waarom je in de relatie zit. ‘Het is belangrijk om je bewust te zijn dat je alleen ook helemaal oké bent en dat je dus een relatie aangaat vanuit een verlangen naar die andere persoon. Niet omdat je iemand nodig hebt om een wonde uit je kindertijd te herstellen’, besluit de psycholoog.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier