Relatie-experte Sarah Hertens uit ‘Blind Getrouwd’ geeft enkele tips.
Heeft je partner het mentaal moeilijk? Zo steun je hem/haar/hen best
Het herkennen en ondersteunen van een partner die het mentaal moeilijk heeft, is een delicaat maar cruciaal aspect van een relatie. ‘t Is niet altijd even makkelijk om iemand in je omgeving te steunen zonder je eigen mentale gezondheid in gedrang te brengen, maar zulke gesprekken uit de weg gaan, is al zeker geen optie. Daarom vroegen we aan relatie-experte en psychologe Sarah Hertens, die je ongetwijfeld kent uit ‘Blind Getrouwd’, hoe je je partner best steunt wanneer hij/zij/die het moeilijk heeft.
Neem het serieus.
Het is uiterst belangrijk dat je de gevoelens van je partner au sérieux neemt. Zinnen als ‘Je hoeft daar toch niet verdrietig om te zijn’ of ‘Je moet je toch niet slecht voelen’ wil je echt wel vermijden. Dat is misschien wel goed bedoeld, maar het gaat om het gevoel dat die persoon op dat moment heeft. Dat wil je niet minimaliseren.
Oordeel niet.
Ook opmerkingen als ‘Zo mag je je toch niet voelen’ of ‘Dat is toch echt iets belachelijk’ zijn uit den boze. Of het nu gaat om stress op het werk of een onzekerheid: je wil niet vanuit je eigen gevoel of referentiekader oordelen. Het gevoel is er bij je partner en daar kan je niet over discussiëren. Dat is iets persoonsgebonden.
Ga het gesprek niet uit de weg.
Het is natuurlijk niet makkelijk om te zien dat je partner worstelt met mentale issues, maar probeer het gesprek niet uit de weg te gaan omdat je niet weet hoe je moet reageren of wat je moet doen. Het is net belangrijk om dat gevoel te benoemen en te bespreken zodat je aan je partner kan laten weten dat het oké is dat hij/zij/die zich zo voelt.
Luister zonder oplossingen te zoeken.
Het is erg belangrijk dat je luistert naar wat je partner te zeggen heeft zonder goedbedoeld advies te geven, te oordelen of met oplossingen te komen. Soms werkt dat averechts en wil de persoon in kwestie eigenlijk liever ventileren in plaats van meteen naar oplossingen te zoeken.
Vraag wat je kan doen.
In plaats van met die oplossingen of dat advies te komen, vraag je best aan je partner wat hij/zij/die nodig heeft. Wat kan jij doen om te helpen? Laat je partner daarover nadenken. Iets wat iemand opgelegd wordt, zal niet altijd helpen terwijl mensen al sneller gemotiveerd zijn om te werken aan iets waar ze zelf achter staan.
Ga het gesprek zelf aan.
Wil je partner liever niet praten over zijn/haar/hun gevoel(ens)? Er zijn nu eenmaal mensen die zich sneller van anderen afsluiten wanneer ze zich niet goed in hun vel voelen. Laat in dat geval voldoende aan je partner weten dat als hij/zij/die erover wil praten, je er bent. Door duidelijk te tonen dat je graag wil helpen zonder jezelf op te dringen, zal die drempel al wat minder zwaar aanvoelen.
Laat weten dat je er bent.
‘Ik ben er voor je’ wordt vaak onderschat, terwijl dat een boodschap is waar men veel aan heeft. Laat weten dat je partner altijd bij je terechtkan, dat je begrip hebt voor de situatie en dat het oké is dat hij/zij/die zich zo voelt.
Blijf intiem.
Dan bedoel ik niet per se op seksueel vlak. Het is normaal dat het libido van iemand die zich niet zo goed voelt wat lager ligt, maar je kan wél intiem blijven op andere gebieden. Knuffel eens wat meer, neem samen een warm bad of geef elkaar eens een welverdiende massage. Onthoud dat je het niet persoonlijk mag nemen wanneer het op seksueel gebied even wat minder gaat, maar dat het te maken heeft met de situatie. Het is een fase van voorbijgaande aard en het heeft niet te maken met de kwaliteit van je relatie. Door voldoende begrip te tonen en die verbinding op andere manieren te behouden, komen jullie er samen wel door.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier