Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
perfectionisme relatie
© Frank van Hulst via Unsplash+

Het is vaak een vloek en een zegen!

6 redenen waarom perfectionisme je liefdesleven zowel positief als negatief beïnvloedt

Dewy De Leeneer

Perfectionisme wordt vaak een vloek en een zegen genoemd, en ook in een relatie is dat niet anders. Terwijl sommige kenmerken van perfectionisme kunnen zorgen voor groei en verdieping van je liefdesleven, kunnen diezelfde aspecten ook belemmerend werken. Wij sommen zes manieren op waarop perfectionisme je liefdesleven kan beïnvloeden, zowel positief als negatief.

Verwachtingen.

Positief: Perfectionisten streven vaak naar verbetering in alles wat ze doen. Ook in een goede partner zijn, willen ze dus liefst van al uitblinken. Ze geven de ander daarom veel aandacht en zijn zorgzaam en betrokken in de relatie. Ze willen dat hun partner gelukkig is en zullen vaak hard werken om de relatie te doen slagen.

Negatief: Hoge standaarden kunnen ook zorgen voor onrealistische verwachtingen. Perfectionisten vinden het daarbij ook niet zo makkelijk gebreken – bij zichzelf maar ook bij hun partner – te accepteren, wat kan uitdraaien in ruzies. Die constante druk om aan hoge verwachtingen te voldoen, is voor beide partners stressvol.

Communicatie.

Positief: Perfectionisten houden van duidelijke communicatie en lossen graag problemen op. Ze zijn vaak heel gedetailleerd in hun spreken en kunnen zo op een effectieve manier conflicten aanpakken en misverstanden vermijden.

Negatief: Die drang naar perfecte communicatie is vaak ook een reden waarom ze overkritisch zijn als het dan niet zo gaat als ze verwachten. Dat kan dan weer kleine en onnodige meningsverschillen doen escaleren. Daarbij hebben perfectionisten het soms moeilijk om hun fouten toe te geven, wat ook niet altijd makkelijk is in een ruzie.

Emotionele steun.

Positief: Perfectionisten willen graag een emotioneel ondersteunende partner zijn. Empathisch zijn ze zeker (vaak toch) en daarom willen ze ook écht moeite doen om de emotionele behoeften van hun partner te begrijpen en te vervullen.

Negatief: De angst om fouten te maken of afgewezen te worden, kan perfectionisten dan weer weerhouden als het komt op hun eigen kwetsbaarheden tonen. Gebrek aan emotionele openheid langs hun kant van de relatie is dus wél een mogelijkheid. Dat maakt het voor zijn/haar/hun partner moeilijk om de bubbel soms te doorprikken.

Gezamenlijke doelen.

Positief: Perfectionisten zijn vaak ambitieus en doelgericht. Ze kunnen hun partner dan ook motiveren om samen grote doelen te bereiken. Zo’n doelen kunnen de relatie én het gevoel van partnerschap versterken.

Negatief: Langs de andere kant kan de focus op perfectie en prestaties ervoor zorgen dat de perfectionist vergeet om te genieten van de kleine, dagelijkse momenten samen. Als alles draait om het behalen van doelen, kunnen spontane momenten in de relatie naar de achtergrond verdwijnen.

Zelfkritiek.

Positief: Perfectionisten zijn zich vaak bewust van hun eigen gedrag en streven ernaar om hun beste versie te zijn voor zichzelf en hun partner.

Negatief: De keerzijde is dat perfectionisten vaak last hebben van intense zelfkritiek. Dat kan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen ondermijnen, wat op zijn beurt weer niet goed is voor zichzelf en de relatie.

Controle en loslaten.

Positief: Perfectionisten hebben vaak een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en willen controle hebben over de dingen die belangrijk voor hen zijn. Zo plannen ze graag dingen, beheren ze de zaken goed en hebben ze altijd een plan van aanpak.

Negatief: Die behoefte aan controle kan ook leiden tot een gebrek aan flexibiliteit en spontaniteit. Perfectionisten hebben soms moeite om dingen los te laten of onverwachte veranderingen te accepteren, maar daar denkt zijn/haar/hun partner misschien anders over.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '