De tijd dat een relatie altijd monogaam leek te zijn, ligt achter ons. Tegenwoordig verkennen alsmaar meer mensen andere relatievormen, waarin ze niet per sé gebonden zijn aan één enkele partner. Al worden de termen niet-monogamie en polyamorie vaak nog met elkaar verward, terwijl ze niet hetzelfde zijn. Wij leggen het uit.
Stel dat je pas met iemand nieuw begint te daten en die persoon je vertelt dat hij/zij/die geïnteresseerd is in niet-monogamie of polyamorie, is het natuurlijk handig om te weten wat die relatievorm precies inhoudt. Zeker nu de datingwereld evolueert naar een plek waar veel meer ruimte is voor relaties die niet monogaam zijn.
Non-monogamie is een overkoepelende term voor elke relationele oriëntatie, opzet of structuur waarbij je niet romantisch of seksueel intiem bent met één persoon tegelijk. Dat kan dus vanalles inhouden, van friends with benefits over open relaties tot polyamorie. Bekijk het dus zo: polyamorie is altijd niet-monogamie, maar niet-monogamie is niet altijd polyamorie.
Veel liefdes
Maar wat is polyamorie dan precies? Als je het woord zelf ontleedt, krijg je poly (veel) en amor (liefde). Veel liefdes, dus. Een polyamoureuze relatie is dan ook een relatie waarbij de betrokkenen emotionele/intieme/seksuele relaties willen en kunnen hebben met meer mensen dan enkel elkaar. Al is het wel belangrijk dat alle betrokken partijen hier ook in toestemmen.
Dus het belangrijkste verschil tussen algemene niet-monogamie en polyamorie? Bij polyamorie is er een mate van liefde en misschien verbintenis tussen hoeveel mensen (buiten een enkel paar van twee) er ook bij betrokken zijn. En bij de overkoepelende term niet-monogamie wordt een behoefte – welke dat dan ook mag zijn – vervuld door meer dan één persoon.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier