Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
reageren
© Ave Calvar via Unsplash+

Van ‘ik voel’-zinnen tot verduidelijking vragen.

5 goede manieren om te reageren als je partner je kwetst

Dewy De Leeneer

Woorden hebben een gigantische impact. Als de persoon die je het liefste ziet dan dingen zegt die je (onbedoeld) kwetsen, laat dat ook z’n sporen achter. Maar onthoud dat je in plaats van je gevoelens te onderdrukken of extreem boos te reageren liever op een andere manier laat weten wat je voelt. Wij geven je graag vijf waardevolle tips over hoe je dat best aanpakt.

Gebruik ‘ik voel’-zinnen in plaats van te beschuldigen.

Als je partner iets zegt wat pijn doet, is het verleidelijk om direct in de tegenaanval te gaan. Maar beschuldigen leidt vaak tot defensief gedrag en dat helpt de situatie allesbehalve. Probeer in plaats daarvan ‘ik voel’-zinnen te gebruiken om aan te geven hoe zijn/haar/hun woorden jou hebben geraakt. Zo verplaats je de focus naar jouw gevoel, want dat is uiteindelijk wat écht telt.

Bijvoorbeeld: Je partner maakt een opmerking over hoe jij met geld omgaat. In plaats van boos te reageren, zeg je liever: ‘Ik voel me gekwetst als je dat zegt, omdat het voor mij overkomt alsof je mijn inspanningen niet waardeert.’ Zo open je de deur naar een constructief gesprek, zonder dat de ander zich aangevallen voelt.

Vraag om verduidelijking voordat je reageert.

Het is gemakkelijk om het ergste te denken wanneer je gekwetst bent. Maar wat als de opmerking van je partner niet bedoeld was om je pijn te doen? Door om verduidelijking te vragen, geef je je partner de kans om zijn/haar/hun kant van het verhaal uit te leggen.

Bijvoorbeeld: Je partner zegt iets als: ‘Weet je zeker dat je dit moet doen?’ Dat kan overkomen als kritiek, maar in plaats van meteen kwaad te worden, vraag je liever: ‘Wat bedoel je precies?’ Misschien wilde je partner alleen zijn/haar/hun bezorgdheid uiten en dat geeft een heel andere lading aan de opmerking.

Wees kwetsbaar en deel hoe het jou raakt.

Je kwestbaar opstellen is niet altijd even makkelijk, vooral als iemand die je vertrouwt je kwetst. Toch kan die kwetsbaarheid juist zorgen voor meer emotionele intimiteit. Door te delen hoe de woorden van je partner je écht raken, maak je het voor hem/haar/hen duidelijk wat de impact is en zal hij/zij/die in het vervolg ook wat beter nadenken over z’n woorden.

Bijvoorbeeld: Je partner maakt tijdens een etentje met vrienden een grapje ten koste van jou en dat voelt pijnlijk. In plaats van te doen alsof het je niets deed, kan je later liever rustig aangeven: ‘Die opmerking maakte me echt onzeker.’ Zo geef je je partner de kans om te begrijpen hoe die opmerking bij jou is binnengekomen en waarom het pijn deed.

Maak concreet een suggestie voor toekomstige communicatie.

Nadat je je gevoelens hebt gedeeld, kan het helpen om een duidelijke suggestie te doen over hoe je graag wilt dat je partner in de toekomst met je communiceert. Zo help je misverstanden te voorkomen en maak je het gemakkelijker om samen aan jullie communicatie te werken.

Bijvoorbeeld: Als je partner sarcastisch reageert en dat jou kwetst, kan je zeggen: ‘Ik vind het moeilijk als je op zo’n sarcastische manier reageert. Zou je direct kunnen zeggen wat je bedoelt, zodat we open kunnen praten?’ Dit maakt meteen duidelijk wat je nodig hebt om je veiliger én gerespecteerd te voelen.

Gun jezelf tijd als dat nodig is.

Soms is de beste reactie helemaal geen directe reactie. Als je te boos of gekwetst bent om een goed gesprek te voeren, is het prima om wat tijd te nemen om je gedachten te ordenen. Laat je partner weten dat je wat ruimte nodig hebt, maar dat je er later op terugkomt.

Bijvoorbeeld: Je hoort je partner een vervelende opmerking maken over jouw drukte op het werk en je voelt direct de woede opborrelen. In plaats van meteen (en waarschijnlijk heftig) te reageren, zeg je liever rustig: ‘Dit doet me pijn, maar ik heb wat tijd nodig om te bedenken hoe ik hierover wil praten.’ Zo voorkom je dat het gesprek escaleert en kan je later met een clear mind het gesprek aangaan.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '