+ 5 tips om een break-up te vermijden
AHA: dit is de vaakst voorkomende reden waarom koppels uit elkaar gaan
Communication is key. Dat wisten we al langer. Vaak vinden we van onszelf dat we het goed kunnen uitleggen. Toch lopen er heel wat relaties stuk door een gebrek aan communicatie. Hoe komt dat? En vooral: hoe valt dat te vermijden?
Iedere relatie gaat gepaard met obstakels en uitdagingen. Dat is volstrekt normaal, en zelfs nodig. Maar hoe gaan jullie als koppel met deze obstakels en uitdagingen om wanneer ze zich voordoen? Of het nu gaat om jullie toekomst samen, je persoonlijke professionele ambities, jullie financiën of jullie seksleven: de sleutel zit ‘m in het op je gemak zijn om open, eerlijk en duidelijk met je partner te communiceren over hoe je je voelt en wat je wil.
You better work
Klinkt logisch, is het niet. Op papier lijkt het makkelijk: je wil iets, dus zeg je het. Een van de redenen waarom mensen in een relatie dat niet doen, is omdat ze bang zijn om een antwoord terug te krijgen dat hen niet zint. Maar hoewel angst ons kan tegenhouden om een vraag te stellen, is het bijna altijd beter om het antwoord te kennen dan in het duister te tasten.
Op papier lijkt het makkelijk: je wil iets, dus zeg je het. Maar wat als je een antwoord terugkrijgt dat je niet zint?
Heel wat mensen menen te weten dat communicatie in een relatie álles is, en toch weigeren ze aan hun relatie te werken. Want zeg nu zelf, de aloude leuze ‘liefde is een werkwoord’ klinkt allesbehalve romantisch. Dat is meteen ook de reden waarom mensen wel willen ‘werken’ voor een date, maar zodra de deal beklonken is, het werk meteen ophoudt. Terwijl dat net het moment is waarop we dubbel zo hard zouden moeten werken.
Praten opdat de boel niet ontploft
Oké, dus hoe verbeter je de communicatie in je relatie en word je een happy couple? Experts raden aan om te praten – hoe moeilijk het onderwerp ook is – wanneer het nog ‘klein’ aanvoelt, in plaats van het groter te laten worden tot er zoveel wrok speelt dat je er als koppel niet van kan ‘herstellen’.
Dagelijks praten versterkt niet alleen je relatie, het verkleint ook de kans op wrevel.
Koppels die uit elkaar gaan vanwege miscommunicatie of een gebrek aan communicatie, hebben vaak het gevoel dat hun relatie spaak is gelopen vanwege wrevel – zich niet gehoord of gezien voelen etc. – die zich alsmaar opbouwt, waardoor de boel ontploft.
Door dagelijks met elkaar in gesprek te gaan zonder bang te zijn voor je partners reactie of antwoord, zal jullie band er alleen maar sterker op worden en is de kans kleiner dat er wrevel zal ontstaan.
Blijft communicatie een moeilijk punt in je relatie? Wij helpen je graag op weg met deze 5 tips.
Wees eerlijk over je communicatieve gewoontes
Het is ontzettend belangrijk om eerlijk te zijn tegenover jezelf over hoe goed of slecht jouw manier van communiceren is. De eerste stap is toegeven dat er een probleem is. Betrap je jezelf erop te raden naar hoe je partner zich voelt? Of ga je uit van zijn/haar/hun standpunt zonder er zelfs maar naar te vragen? Misschien zijn de rollen omgedraaid en voel je je constant verkeerd begrepen door je partner. Allemaal signalen van een gebrek aan communicatie.
Blijf tijdens een discussie in het nu
Als er toch conflicten ontstaan met je partner, doe dan je best om ‘in het moment’ te blijven. Vermijd het van oude koeien uit de sloot te halen. Dat is op dat moment meestal toch niet relevant. Als je gaandeweg op de juiste manier leert communiceren, zal het oude-koeienprobleem zich niet voordoen, aangezien je eerdere issues reeds in het verleden zal hebben aangepakt.
Denk oplossingsgericht
Als je met je partner communiceert over iets wat je dwarszit of over een probleem in je relatie, probeer je dan niet alleen op het probleem of het negatieve gevoel te concentreren, maar bedenk een constructieve oplossing. Misschien ben je boos omdat je lief vaak vergeet je te laten weten wanneer hij/zij/die thuiskomt, ook al heb je het al 101 keer gevraagd. In plaats van te hameren op wat je partner verkeerd heeft gedaan, kan je voorstellen of hij/zij/die je een berichtje wil sturen op weg naar huis. Leg ook uit waarom je dat vraagt.
Communiceer met gebaren
Onthoud dat, hoewel communicatie meestal uit woorden bestaat, je ook kan communiceren aan de hand van gebaren. Door iets leuks te doen – zijn/haar/hun favoriete chocolade meenemen van de supermarkt, een kleefbriefje achterlaten op de keukentafel voor je naar je werk vertrekt,... – of door fysieke aanrakingen. Hoe meer je in contact staat met elkaar, hoe meer verbonden jullie je met elkaar zullen voelen. En dat kan zowel de verbale als non-verbale communicatie alleen maar ten goede komen.
Praat met een therapeut
Nog een manier om de communicatie tussen twee geliefden te verbeteren, is door er een relatietherapeut bij te halen. Een brug te ver? Zeker niet. Heel wat koppels stappen pas naar een therapeut wanneer het slecht gaat, maar het is slimmer om (twee)wekelijks of maandelijks een therapiesessie in te plannen om een relatiecrisis net vóór te zijn. In een koppel is het belangrijk om de moeite te doen om elkaar te blijven leren kennen. Dat doe je door steeds te blijven praten, vragen te stellen en vooral te luisteren. Mensen veranderen voortdurend, en als je blijft praten, zal je relatie evolueren en groeien, terwijl jullie beiden ook individueel groeien.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier