Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
uit elkaar
© Keira Burton via Pexels

Mét oplossing!

6 veelvoorkomende redenen waarom koppels uit elkaar gaan

Dewy De Leeneer

Relaties eindigen vaak niet plotseling, maar door een opeenstapeling van problemen over een langere periode. Al zijn die problemen niet altijd zo heel duidelijk. Deze zes veelvoorkomende redenen waarom koppels uit elkaar gaan, durven weleens op de achtergrond te blijven, maar hebben wel een enorme impact op de relatie.

Conflicten vermijden.

Probleem: Het gebeurt weleens dat er in het begin van de relatie irritaties of frustraties genegeerd worden om niet de boeman te zijn, maar op lange termijn ondermijnt dat wél de eerlijkheid binnen de relatie. Vooral bij mensen die opgroeiden in een gezin waar emoties werden onderdrukt of waar constant ruzie was, zie je dat ze vaak conflicten vermijden en zichzelf de schuld te geven. Tot al die opgekropte frustraties er in één keer uit willen.

Oplossing: Probeer toch al van in het begin van de relatie eerlijk te zijn over wat je minder leuk vindt. Als je al langer in een relatie bent, zijn er eigenlijk wel een aantal zaken die je kwijt wil aan je partner. Wacht niet tot er ruzie is en je als een bom ontploft, maar haal die zaken al aan in een rustig gesprek. Al draait het dan uit in een discussie, dan is het toch van je hart en weet je partner hoe je echt denkt. Dat is ook voor hem/haar/hen alleen maar het eerlijkst.

Emoties niet beheersen.

Probleem: Soms heb je zo van die momenten waar je het gevoel hebt dat je partner en jij niet op dezelfde lijn zitten. Elke opmerking is er één te veel, jullie maken ruzie om het minste en je voelt dat er spanning in de lucht hangt. Dat kan gebeuren, maar onthoud dat als jullie bij elk meningsverschil in een ruzie belanden, het alsmaar moeilijker wordt om nog constructief te communiceren en vertrouwen op te bouwen.

Oplossing: Zitten jullie als koppel in hetzelfde schuitje? Dan kunnen deze tips je misschien wel al verderhelpen. In plaats van je emoties de bovenhand te laten nemen, probeer je ze liever te gebruiken als een manier om te communiceren wat je voelt en wat je nodig hebt.

Problemen niet oplossen.

Probleem: Meningsverschillen worden vaak genegeerd of tijdelijk gladgestreken zonder ze echt op te lossen. Dat lijkt op het moment zelf misschien wel een goed idee, maar dit telkens opnieuw doen leidt uiteraard tot een patroon dat ervoor zorgt dat problemen nooit écht verdwijnen en steeds opnieuw naar boven komen.

Oplossing: Neem de tijd om echt na te denken over een ruzie of discussie in plaats van het zomaar te laten passeren. Zélfs als dat een risico op nieuwe ruzies met zich meebrengt. Door over onopgeloste kwesties te reflecteren en ze aan te pakken, kan je samen een sterkere basis opbouwen. En natuurlijk hebben we ook daarvoor enkele handige tips in petto.

Gebrek aan intieme gesprekken.

Probleem: Heb je het gevoel dat je wat emotionele intimiteit mist? Dat je je wat eenzaam voelt in je relatie? Of dat jullie eerder vrienden zijn dan partners? Twijfel dan niet om wat dieper met je partner over je gevoelens te praten, want die intimiteit – in welke vorm dan ook – is wél belangrijk.

Oplossing: Durf open en eerlijk toe te geven dat je die emotionele intmiteit mist. Of dat nu is met diepe gesprekken, knuffels, seks of steun: misschien heeft je partner helemaal niet door dat het wat meer mag zijn. Geef dat dus op tijd en genoeg aan. Wil je partner er niet aan werken? Dan kan relatietherapie misschien wel helpen.

Geen team.

Probleem: Soms krijgt een van de twee (of allebei!) het gevoel dat hij/zij/die als vanzelfsprekend wordt aanzien door de ander. Denk maar aan huishoudelijke taakjes die maar langs één kant gedaan worden, de ene die meer tijd en energie spendeert in de relatie of wanneer een van de twee het gevoel krijgt dat er niet geluisterd wordt naar wat hij/zij/die te zeggen heeft. Zo kom je terecht in een vicieuze cirkel van verwijten en ontevredenheid. En dat wil je natuurlijk niet.

Oplossing: Jullie zijn een team, don’t forget. Daar mag je je partner gerust af en toe eens aan herinneren. Het is normaal dat je dingen doet voor elkaar, maar laat het geen sleur worden. Terug naar puntje één: vermijd geen conflicten als je ‘t zelf belangrijk vindt. Ga het gesprek aan.

Verschillende levensstijlen en toekomstvisies.

Probleem: Soms hebben jullie gewoon een compleet andere levensstijl of idee over de toekomst. Wanneer je partner een superhectische carrière heeft, bijvoorbeeld. Of je absoluut een kinderwens hebt, maar je partner eigenlijk twijfelt. Wanneer dat gebeurt en je niet communiceert, ga je als partners langs elkaar heen leven. Zo missen jullie de kans om samen aan jullie toekomst te bouwen.

Oplossing: Neem verantwoordelijkheid voor je leven en je beslissingen. Door je leven actief vorm te geven en prioriteit te geven aan wat voor jou belangrijk is, kan je een meer vervullende en verbonden relatie hebben. Als je voelt dat je relatie eigenlijk toch geen prioriteit is, kan je ook daar conclusies uittrekken.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '