Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
relatie
© Alice Donovan Rouse via Unsplash

Tonen jullie meer genegenheid in het openbaar dan privé?

7 tekenen dat je (nieuwe) relatie niet goed zit

Annelies Hart

Iedereen heeft al eens te lang in een relatie gezeten waarvan je achteraf pas beseft dat die eigenlijk niet goed voor je was. De reden? Op het moment zelf wil je er zo graag in geloven dat je de tekens niet ziet. Dit zijn er een paar waar je op kan letten als je wil weten of jullie een toekomst samen hebben.

Disclaimer: dit is geen strikte checklist en niets is zwart-wit, dus maak geen overhaaste beslissing en wees zacht voor jezelf en de partner in kwestie.

Je wil de relatie liever dan de persoon zelf.

Of het nu is omdat je houdt van verliefd zijn, graag in relaties zit of het net beu bent om alleen te zijn: soms is het idee van een lief hebben aanlokkelijker dan de persoon zelf. Alleen is het niet altijd makkelijk om het verschil te achterhalen. Stel jezelf dus de volgende vraag: zou je vrienden zijn met je lief, moest een relatie niet mogelijk zijn. Zou je hem/haar/hen nog steeds in je buurt willen hebben? Als het antwoord daarop ‘nee’ is, is de kans groot dat de relatie de grote aantrekking is hier en niet je partner zelf.

Jullie zouden een ruzie niet overleven.

Er heersen nog heel wat verdeelde meningen wanneer het op ruzies in een relatie aankomt. Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat je niet passioneel van elkaar houdt als je geen even passionele ruzies hebt, terwijl anderen dan weer geloven in de ware die zo perfect voor je is dat jullie het over alles eens zijn. De waarheid ligt, naar goede gewoonte, ergens in het midden. Maar een grote weggever van de kwaliteit en duurzaamheid van jullie relatie is niet hoe vaak jullie ruzie maken, maar hoe jullie die relatie doorkomen. Staan jullie tijdens elke ruzie op het punt om de relatie af te blazen, of vermijd je meningsverschillen net omdat een sluimerend voorgevoel zegt dat jullie het niet zouden overleven?

In een gezonde relatie kunnen ruzies voorkomen, omdat jullie nu eenmaal allebei mensen van vlees en bloed zijn die fouten maken. Voelt een ruzie als het einde van de wereld? Dan is dat meestal geen goed teken.

Jullie tonen meer affectie buitenshuis dan binnenshuis.

Er zijn geen regels voor hoe openlijk jullie je liefde horen te tonen aan de buitenwereld, gelukkig maar! Of jullie nu liefst hand in hand wandelen en af en toe een kus geven op straat, of net alles voor achter gesloten deuren houden: helemaal ok. Alleen is er één situatie waarbij je je wel vragen zou kunnen stellen. Als jullie bijvoorbeeld meer genegenheid tonen in een publieke setting dan privé (voor een van jullie of voor jullie allebei), dan gaat jullie relatie misschien meer over iets bewijzen dan over hoe jullie je echt voelen.

Je hoopt (stiekem) dat hij/zij/die nog zal veranderen.

De uitleg hier is heel simpel. Als je merkt dat je denkt in termen van ‘als hij/zij/die gewoon op dit vlak anders zou zijn, komt het goed’, kan dat een teken zijn dat jullie niet zo voor elkaar gemaakt zijn als je zou willen. Mensen evolueren altijd en leren bij tijdens hun leven, waardoor ze dus ook veranderen. Maar je zou iemand niet moeten veranderen om van hem/haar/hen te houden.

Je bent onzeker.

Dit is eigenlijk hetzelfde als het vorige puntje, maar dan in de andere richting. Iedereen is natuurlijk wel een keertje onzeker en sommigen dragen hun onzekerheid al wat hardnekkiger mee dan anderen. Maar als jij het gevoel hebt dat je jezelf moet aanpassen voor iemand, je anders moet kleden of woorden moet inslikken, is dit misschien niet meant to be.

Je vertrouwt hem/haar/hen niet.

Het gevoel hebben dat je iemand niet kan vertrouwen is natuurlijk de grootste red flag, maar vertrouwen gaat verder dan dat. Idealiter wil je in een lief ook je partner in crime vinden, iemand wiens mening en advies je op prijs stelt. Als je niet vertrouwt op raad die je partner je geeft of er niet van uit kunt gaan dat hij/zij/die ook met liefde over je spreekt wanneer je er niet bij bent, mag je dat zeker als red flag rekenen.

Je voelt je alleen maar goed met hem/haar/hen in bepaalde situaties.

Vind je je lief geweldig tijdens datenight, maar voel je je ongemakkelijk als jullie een avondje samen thuis spenderen? Of krimp je ineen als je partner aan tafel zit bij je familie en wil je daarom liever alleen one on one tijd spenderen omdat dat comfortabeler voelt? Dit kan een teken zijn dat jullie misschien toch niet de match zijn waar je op hoopte. Natuurlijk kan je je soms wat onzeker voelen over je partnerkeuze, vanuit de wil om je ouders te pleasen bijvoorbeeld. Maar blijf vooral eerlijk met jezelf: hoe kijk jij naar je lief, ook als jullie niet alleen zijn?

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '