Stelt je partner je maar niet voor aan vrienden en familie?
Daarom doen sommigen aan ‘pocketing’, de datingtrend die je onzeker doet voelen over je relatie
Sommige mensen houden hun relatie wel erg privé. Ze stellen hun liefje niet voor aan vrienden, familie of andere belangrijke personen in hun leven en houden eigenlijk hun partner een beetje verborgen voor sociale kringen. Herkenbaar? Hier is waarom sommige mensen aan ‘pocketing’ doen.
Daten is fijn en een nieuw lief vinden al zeker. Maar jammer genoeg zijn er ook minder toffe dingen waar je op kan botsen. Een heel herkenbare onder de beginnende daters is ‘pocketing’, waarbij iemand zijn/haar/hun partner niet voorstelt aan vrienden en familie en de relatie wil verbergen. Zo nemen ze hun lief niet mee naar sociale gelegenheden, verzinnen ze altijd excuses om ontmoetingen met vrienden en familie te vermijden en delen ze geen foto’s op sociale media.
In het begin zie je daar als partner misschien nog niet meteen iets verontrustend in, maar op den duur speelt die onzekerheid parten. Waarom stelt hij/zij/die me niet voor? Wil mijn partner me verbergen? Schaamt ie zich om mij? Allemaal vragen die door het hoofd spoken van iemand wiens partner aan ‘pocketing’ doet. Niet zo goed voor de mentale gezondheid van die persoon, want hij/zij/die voelt daarom een constante onzekerheid over zichzelf én de relatie.
Daarom is het belangrijk de onderliggende redenen voor dit gedrag te begrijpen. Hier zijn drie veelvoorkomende redenen waarom mensen hun partner verbergen.
Angst voor afwijzing
Onderzoek toont aan dat het voorstellen van een partner aan ouders een belangrijk moment in een relatie is. De persoon geeft op die manier aan serieus te zijn over de relatie én zoekt naar ouderlijke goedkeuring. Dat is voor velen een grote stap. Idem bij vriendschappen.
Als iemand denkt dat deze ontmoeting slecht zal verlopen, bijvoorbeeld uit schrik dat de mensen die hem/haar/hen zo nauw aan het hart liggen de relatie tóch niet goedkeuren, vermijdt hij/zij/die dat moment liever.
Maar het kan ook andersom: de persoon in kwestie kan ook schrik hebben dat zijn/haar/hun partner de vriendengroep of familieleden niet zal accepteren. Misschien willen ze een aspect van zichzelf verbergen dat in zo’n situatie wel aan het licht kan komen.
In beide gevallen gaat het vaak niet om de partner zelf, maar om de onzekerheden en angsten van degene die de relatie achterhoudt. Maar wees gewaarschuwd: dit gaat vaak ten koste van de toekomst van de relatie.
Onzekerheid over de relatie
Nog zo’n reden die uit onzekerheid voortvloeit, is dat een van de twee er nog niet helemaal uit is hoe hij/zij/die zich nu eigenlijk voelt over de relatie en de toekomst daarvan. Door hun partner te verbergen, beschermen ze zichzelf mogelijks tegen schaamte of ongemak als de relatie tot een einde komt.
Die manier van denken, is een onderdeel van relatie-ambivalentie: dat iemand tegenstrijdige gevoelens heeft over of voor zijn/haar/hun partner. Je kan bijvoorbeeld wel liefde en tevredenheid voelen in bepaalde aspecten van de relatie, terwijl je tegelijkertijd ook twijfels en frustraties hebt.
Verlangen naar onafhankelijkheid
In sommige gevallen is het een kwestie van onafhankelijkheid en persoonlijke ruimte. In dat geval heerst er schrik dat het introduceren van hun partner aan de belangrijke mensen om hen heen zal leiden tot het verlies van vrijheid of de druk om aan sociale verwachtingen te voldoen. Misschien heeft de persoon in kwestie wel wat bindingsangst en dan kan zo’n situatie bedreigend aanvoelen.
Het ligt niet aan jou
Voor zij die in dit schuitje zitten, is het belangrijk om te onthouden dat het niet jouw schuld is. Het is wél nodig om je gevoelens aan te kaarten bij je partner zodat hij/zij/die je duidelijkheid kan geven. Zoekt je partner ook dan excuses of blijft ie sociale situatie samen met jou vermijden? Dan wordt het misschien tijd om je relatie opnieuw te evalueren. Want iedereen verdient het om erkend te worden in hun relaties.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier