Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
relatie verbreken
© Lia Bekyan via Unsplash+

Het uitmaken is nooit makkelijk, maar het is wel belangrijk dat je het goed doet.

7 dingen om te onthouden als je een relatie wil verbreken

Annelies Hart

De meeste mensen hebben het al eens meegemaakt: het botert toch niet zo goed tussen jou en je lief en het wordt tijd om de relatie te verbreken. Weet je niet goed hoe? Deze tips kunnen helpen.

Stel het niet uit.

Het is nooit een leuk gesprek om te hebben, maar het daarom uitstellen is voor niemand aangenaam. Als je weet dat je niet meer in de relatie wil zijn, is het zowel voor jou als voor je partner het eerlijkst om daar zo snel mogelijk eerlijk over te zijn. Zo hou je niemand aan het lijntje en maak je het voor jezelf ook niet moeilijker dan nodig.

Wees duidelijk over waarom je de relatie verbreekt.

Zijn jullie uit elkaar gegroeid? Zijn jouw gevoelens veranderd? Heb je het gevoel dat je iets anders wil voor de toekomst dan je partner? Laat het dan weten. Je hoeft niet tot in het kleinste detail te vertellen wat er in je omgaat, maar een beetje uitleg maakt het voor de andere persoon iets makkelijker om het te begrijpen en op termijn dit hoofdstuk af te sluiten.

Doe het persoonlijk.

Moeten we dit zelfs nog zeggen? Als je een relatie afbreekt, is het not done om dat via een berichtje of telefoontje te doen. Spreek af, al dan niet op een neutrale plaats, zodat jullie elkaar op z’n minst kunnen zien en een gesprek kunnen aangaan op dit moeilijke moment.

Vermijd clichés.

Laat clichés als ‘het ligt niet aan jou, het ligt aan mij’, achterwege. Het lijkt alsof je er de gevoelens van de ander mee spaart, maar in realiteit draai je alleen maar rond de pot en krijgt je ex-partner niet de antwoorden die hij/zij/verdient. Daarnaast zal je zelf ook meer opgelucht zijn als je eerlijk hebt kunnen vertellen wat er op je lever ligt, zonder smoesjes te verzinnen.

Voeg ook wat positieve dingen toe.

Wanneer je het uitmaakt met iemand, voelt dat voor beide personen als een zeer negatieve ervaring. Voor diegene die gedumpt wordt, kan het zelfs lijken alsof de relatie dus alleen maar negatief was. Als er wel mooie momenten of eigenschappen waren aan jullie band, is het goed om die ook aan te halen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik heb genoten van onze tijd samen en we konden altijd goed lachen, maar ik heb het gevoel dat we uit elkaar gegroeid zijn en zie geen toekomst meer in onze relatie.’

Geef hem/haar/hen de kans om te antwoorden.

Ook al ben jij diegene die de relatie afbreekt, werkt een gesprek wel in twee richtingen. Geef de ander dus ook de kans om te antwoorden en zijn/haar/hun gedachten te delen over wat je net verteld hebt.

Laat hem/haar/hen gaan.

Je bedoelt het vast goed als je zegt dat jullie vrienden kunnen blijven, of wel nog een keer puur platonisch kunnen afspreken, maar jammer genoeg maakt dat de situatie er niet makkelijker op. Wanneer je een relatie afbreekt, hebben beide personen tijd nodig om te helen. Actief in contact blijven maakt dat moeilijk, zeker omdat de persoon die gedumpt is daar erg van in de war kan geraken. Dit wil niet zeggen dat je elkaar compleet moet negeren als je elkaar zou tegenkomen, maar het zou beter kunnen zijn om in dat geval gewoon vriendelijk te zijn, in plaats van vrienden.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '