Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
ruziemaken
© Rémi Walle vie Unsplash

Want je hebt ruziemaken en😈RUZIEMAKEN😈, toch?

Zo maak je ruzie met je lief zonder écht ruzie te maken

Dewy De Leeneer

We maken allemaal weleens ruzie met ons lief. Dat is meer dan normaal! Maar je hebt ruziemaken en😈RUZIEMAKEN😈. Voel je het verschil? Toch hoeft een conflict niet destructief te zijn: als je het goed aanpakt, kan het jullie juist dichter bij elkaar brengen. Hier zijn een paar inzichten en tips over hoe je ruzie kan maken met je lief zonder écht ruzie te maken.

Probeer niet te winnen.

Als jouw doel in een discussie is om gelijk te krijgen of te winnen, ben je eigenlijk al aan het verliezen. Ruzies in relaties zijn geen competities – als je focust op een argument winnen, stop je ook met luisteren. En als je partner zich niet gehoord voelt, is de kans groot dat de afstand tussen jullie alleen maar groter wordt.

Haal geen oude koeien uit de gracht.

Een klassieke ruzietactiek: ineens alle voorgaande problemen en ruzies erbij halen. Misschien voelt het op dat moment logisch, maar door oude koeien uit de gracht te halen, verplaats je de focus van het huidige probleem naar een waslijst aan dingen die je eigenlijk beter achter je laat. Als die zaken in het verleden al zijn besproken en opgelost, helpt het niet om ze weer naar boven te halen.

Zorg ervoor dat je niet dichtklapt.

Klap je soms helemaal dicht wanneer de emoties oplopen? Probeer je daar dan van bewust te zijn en het gesprek toch verder te zetten. Als je plots niet meer over het probleem wil praten, geef je je partner het idee dat je het niet wil oplossen. En dat is geen leuk gevoel. Is het je partner die steeds dichtklapt? Geef dat dan ook aan op een constructieve manier.

Sla niet in de verdediging

In de verdediging slaan is één van de snelste manieren om een constructief gesprek te verpesten. Als je jezelf constant verdedigt, geef je jezelf en je partner geen ruimte om de kern van het probleem aan te pakken. Leg je schild dus neer en luister naar wat je partner eigenlijk echt zegt, zonder meteen je eigen argumenten klaar te hebben.

Gebruik geen persoonlijke aanvallen.

Van ‘Jij bent zo egoïstisch!’ tot ‘Je denkt alleen maar aan jezelf!’: stop, het helpt niet. Zulke woorden laten de ander vooral gekwetst achter. Richt je in plaats daarvan op wat jij voelt, en hou het bij jouw beleving van de situatie zonder je partner persoonlijk aan te vallen.

Neem een pauze als dat nodig is.

Soms is een korte pauze het beste wat je kan doen als de spanning te hoog dreigt op te lopen. Voel je je gefrustreerd of merk je dat je partner aan het dichtklappen is? Zeg dan even dat je een time-out neemt, niet om het probleem te ontwijken, maar om af te koelen en je gedachten te ordenen. Spreek wel af wanneer je het gesprek weer oppakt, zodat jullie het niet zomaar laten varen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '