Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
ruzies
© Getty via Unsplash+

Of het nu is over rommel in huis, wie de boodschappen moet doen of hoeveel tijd jullie samen doorbrengen.

Steeds dezelfde ruzies met je partner? Zo geraak je eruit

Dewy De Leeneer

Het is perfect normaal dat koppels weleens ruzie maken. Maar als je telkens in dezelfde discussies belandt – over rommel in huis, wie de boodschappen moet doen of hoeveel tijd jullie samen doorbrengen – kan dat behoorlijk frustrerend zijn. Geen paniek!

Volgens experts van Psychology Today zijn er slimme manieren om uit die vicieuze cirkel te geraken en ervoor te zorgen dat ruzies met je lief niet telkens opnieuw oplaaien. Hier zijn een paar handige technieken om ervoor te zorgen dat jullie niet steeds dezelfde discussies aangaan.

Neem je verantwoordelijkheid.

Wanneer je partner je ergens op wijst, is het verleidelijk om meteen in de verdediging te schieten. Maar dat maakt de situatie vaak alleen maar erger. Probeer in plaats daarvan een klein stukje verantwoordelijkheid te nemen. Je hoeft het niet volledig met je partner eens te zijn, maar ergens wat erkenning geven zoals ‘Je hebt gelijk, ik ben soms wat slordig en ik snap dat dat lastig is voor jou’, kan wonderen doen. Dit toont aan dat je luistert én bereid bent om rekening te houden met de gevoelens van je lief.

Allebei gelijk.

Je hoeft niet altijd te bewijzen dat jij gelijk hebt en je partner niet. Soms hebben jullie gewoon een andere visie, en dat is oké. Stel: jij voelde je gekwetst door iets wat je partner zei, maar je partner had helemaal niet de bedoeling om je te kwetsen. Herkenbaar? Praat er sowieso over en geef aan hoe jij je voelt, maar probeer ook begrip te tonen voor het perspectief van je lief.

Begin zachter.

Een ruzie begint vaak met verwijten en harde woorden, maar dat maakt het alleen maar moeilijker om er samen uit te komen. Probeer eens een zachte start: zeg hoe jij je voelt en wat je nodig hebt zonder je partner aan te vallen. In plaats van ‘Je bent altijd te laat en ik ben het beu’, zeg je bijvoorbeeld: ‘Ik voel me gefrustreerd als je te laat bent. Ik zou het fijn vinden als we ons beter aan onze afspraken houden.’ Zo krijgt je partner niet meteen de neiging om in de verdediging te schieten en kan er écht naar een oplossing gezocht worden.

Neem 20 minuten pauze.

Als een ruzie verhit raakt, stijgt je hartslag, verhoogt je stressniveau en wordt logisch nadenken een pak moeilijker. In plaats van elkaar de huid vol te schelden, kan het helpen om een pauze in te lassen van minstens 20 minuten. Ga een luchtje scheppen, luister naar muziek of lees iets. Na die break is de kans groot dat jullie op een veel kalmere en constructievere manier verder kunnen praten.

Geef een compliment, zelfs tijdens ruzie.

Dit voelt misschien onnatuurlijk, maar zelfs tijdens een verhitte discussie kan een klein compliment een groot effect hebben. Als je bijvoorbeeld zegt: ‘Ik waardeer het echt dat je je best doet om tijd voor ons vrij te maken’, terwijl jullie ruziën over werkdruk, zal je partner zich meer gezien voelen en minder snel in de verdediging schieten.

Geef relatietherapie een kans.

Als jullie vastzitten in een patroon van terugkerende ruzies, kan relatietherapie een goede optie zijn. Een neutrale derde partij kan helpen om de communicatie te verbeteren en diepere problemen bloot te leggen. Want laten we eerlijk zijn: een gezonde relatie is de moeite waard om in te investeren!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '