Voordeel: je hebt altijd een maatje om mee te chillen.
Samenwonen met je lief? Dit zijn de voor- en nadelen volgens experts
Samenwonen met je lief hoort een prachtig moment te zijn. Jullie zijn dolverliefd en besluiten samen de stap te zetten naar een eigen stekje. Maar die beslissing maken, is niet voor iedereen zo simpel. Als jij nog niet helemaal zeker weet of je er klaar voor bent, is deze lijst van voor- en nadelen vast een goede leidraad!
Beeld je in. Je bent al een paar maanden (of jaren) samen met je partner en jullie houden ontzettend veel van elkaar. Zelfs nog maar een dag apart besteden is lastig, dus beslissen jullie dat het tijd is voor die volgende stap in de relatie: samenwonen. Het klinkt allemaal als een sprookje en ergens is dat ook wel zo, maar het is ook een grote verandering waar veel bij komt kijken.
Vergeet ‘Temptation Island’, want samenhokken met je lief is pas echt een relatietest. Het is dus niet gek dat je er even over nadenkt voor je de sprong waagt. ‘Een voorbereidende stap voor je gaat samenwonen, en iets wat volgens mij echt moet gebeuren, is een gesprek hebben over je verwachtingen’, vertelt seks- en relatietherapeut MoAndra Johnson aan Elite Daily. Maar hoe weet je dan precies waar jouw verwachtingen liggen? Om een beter beeld te creëren, stelden zij en collega’s Sarah Trance en Shula Melamed een lijst van voor- en nadelen op.
+ Voordelen
- Je relatie zal groeien en sterker worden. Je wordt nog intenser verbonden met de ander en wordt haast gedwongen aan jullie band te werken, omdat dat niet anders kan als je iemand elke dag ziet.
- Je hebt altijd een maatje om mee te chillen. Saaie momenten alleen thuis? Die zijn er amper nog als je 24/7 met elkaar doorbrengt. Zie het als een langgerekte sleepover.
- Je kan vaker intiem zijn. Gedaan met wachten op het juiste moment, wanneer je ouders of huisgenoten net niet thuis zijn. Elk moment van de dag is mogelijk en het hele huis is jullie arena. Elke ruimte inwijden? Yes please.
- Je bespaart geld. Het is veel voordeliger om één huur door twee te delen, dan allebei huur te betalen terwijl er het merendeel van de week een van die twee plekken leegstaat.
- Je krijgt een gedeelde agenda. Je hoeft niet meer af te spreken wanneer en bij wiens thuis jullie gaan Netflix & chillen, want dat kan nu gewoon in jullie eigen stekje waar jullie van niemand anders afhankelijk zijn.
- Je zal zelf groeien als persoon. Zo nauw samenleven met iemand is als jezelf een spiegel voorhouden. Je ontdekt je emotionele triggers, je behoeftes en je grenzen.
- Goede voorbereiding op volgende grote stappen. Zijn jullie klaar om te trouwen? Een tijd samenwonen wijst het meestal wel uit.
– Nadelen
- Elk relatieprobleem dat je al hebt, wordt uitvergroot. Alles wordt intenser als je zoveel tijd met elkaar doorbrengt en dat is ook het geval voor problemen. Die pak je dus best aan voor je de stap zet, want een gedeeld stekje is jammer genoeg geen wondermiddel.
- Alle kleine kantjes komen naar boven. Als je elkaar maar een paar keer per week ziet, is de kans klein dat je alle gekke gewoontes kent die je lief heeft. Misschien is hij/zij/die er zich zelf niet eens van bewust. Maar het zijn wel de eerste dingen waar je je aan zal gaan ergeren.
- Je kan te afhankelijk worden. Soms leef je zo nauw samen met iemand, dat je volledig met die persoon versmelt geraakt. Het klinkt misschien romantisch, maar kan vaak ook leiden tot jezelf als individu kwijtraken. Het is belangrijk om ondanks jullie gedeelde huishouden toch nog je eigen identiteit te behouden.
- Je kan een blokkade voelen op seksueel vlak. Hoewel samenwonen en seks hebben wanneer je wil zalig is in het begin, loert de sleur vaak al snel om de hoek. Elkaar elke dag zien kan een deel van de spontaniteit en spanning van de relatie wegnemen, waardoor je misschien minder initiatief gaat nemen op fysiek vlak. Vermijd het ‘huisgenootgevoel’ door elkaar soms op seksueel vlak nog te verrassen.
- Je krijgt minder me-time. Als je gaat samenwonen met je partner is het net iets moeilijker om tijd voor jezelf in te bouwen. Heb je toch nood aan die me-time? Communiceer die behoefte dan duidelijk.
Heb je de lijst grondig overlopen? Dan is het tijd voor dat gesprek met je partner en hopelijk snel jullie eigen stekje!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier