Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Cottonbro

'Verbieden werkt contraproductief. We willen jongeren bewust laten kiezen of het iets voor hen is.'

Sexting wordt verplichte leerstof voor leerlingen in het derde en vierde middelbaar

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Sexting is vanwege de aangroeiende technologie en de huidige coronacrisis meer dan ooit aanwezig in onze maatschappij. Daarom wordt sexting vanaf volgend jaar verplicht leerstof. Sensoa zorgde voor het lessenpakket dat in het derde en vierde middelbaar gegeven zal worden.


We hebben het ondertussen al tal van keren benadrukt en dat zullen we blijven doen: er is niks raar of vies aan sexting. Het is pas als een beeld zonder toestemming wordt verspreid dat er een probleem ontstaat. Alleen ligt daar nu net het grote risico.

Gelukkig houdt Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, zich actief bezig met het onderwerp en wil het sexting zo veilig mogelijk maken. Meer nog, volgens De Standaard wordt sexting opgenomen in de nieuwe eindtermen voor de tweede graad. Het wordt dus vanaf volgend jaar verplichte leerstof voor alle leerlingen van het derde en vierde middelbaar. Sensoa zorgt voor de speciale lessenpakketten.

Basisschool?


Al zou Sensoa ook al eerder willen beginnen met de sensibilisering. ‘We pleiten ervoor om het onderwerp ook in de laatste jaren van de basisschool aan bod te laten komen. Het is belangrijk om dan al het gesprek aan te gaan, want ze komen er al jong mee in contact’, aldus Wannes Magits, beleidsmedewerker van Sensoa aan DS.

Volgens een eerdere bevraging deelde negen procent van de jongeren tussen twaalf en achttien jaar een seksueel getinte foto. Twintig procent voelde zich onder druk gezet om dat te doen. Maar liefst negen procent stuurde foto’s door van anderen. ‘Verbieden werkt contraproductief. We willen jongeren bewust laten kiezen of het iets voor hen is, hen weerbaar maken tegen druk en oproepen tot empathie zodat ze zelf geen foto’s van anderen doorsturen. Er zijn misschien niet zo heel veel jongeren die dat laatste doen, maar het kan snel verspreid raken en de gevolgen kunnen heel ernstig zijn’, legt Magits in een persbericht van Belga uit.

Het speciale lessenpakket waarmee leerkrachten met hun leerlingen het gesprek over sexting kunnen aangaan, zal onder meer uit de online escape game ‘Friend Zone’ bestaan. In het spel krijg je de boodschap dat je account werd gehackt. Daarop volgen digitale en sociale beproevingen die vragen oproepen over sexting, cyberveiligheid, nieuwe technologieën, privacy en hacking.

Heb je nog vragen? Bij Child Focus kan je 7/7 en 24/24 gratis bellen op het nummer 116 000 of je kan mailen of chatten met een medewerker. Meer info vind je hier. Wil je met iemand praten? Als je het even moeilijk hebt, dan kan je terecht op awel.be of kan je gratis bellen naar 102. Zij luisteren naar alle kinderen en jongeren.


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '