Een leugentje om bestwil? Of niet?
Deze 4 soorten leugens durven koppels weleens tegen elkaar te vertellen
Als we echt van iemand houden, doen we vaak ons best om die liefde te beschermen. Soms betekent dat ook dat we kleine leugentjes vertellen – niet bedoeld om te kwetsen, maar net om de rust te bewaren. Maar eerlijkheid duurt toch het langst, want soms kunnen die onschuldige leugens uitdraaien tot grote ruzies en uiteindelijk misschien zelfs het einde van je relatie.
Toch gebeurt het regelmatig, zo’n leugentje om bestwil. Maar waarom? Deze 4 soorten leugens durven koppels weleens tegen elkaar te vertellen.
Liegen om de relatie te onderhouden.
Een van de hoofdredenen waarom partners tegen elkaar liegen, is net om de relatie te onderhouden. Niet heel logisch, maar toch denken velen dat het beter is voor hun relatie. Of het nu is om confrontatie te vermijden, om de sfeer te verbeteren en de positiviteit te behouden of om schuldgevoelens te vermijden of net op te wekken – denk maar aan bijvoorbeeld liegen tegen je partner dat je moest huilen door zijn/haar/hun opmerking gewoon zodat ie zich schuldig voelt. Vergeet niet dat zo’n leugens ook kunnen zorgen voor geschillen binnen jullie relatie. Bedenk dus toch liefst eerst of je niet beter de waarheid zou vertellen.
Liegen om gevoelens te beschermen.
De meest voorkomende reden onder deze soort leugen is om de gevoelens van je partner te beschermen. Als je weet dat de waarheid pijnlijk zou kunnen zijn voor de persoon waarvan je houdt, kan je al snel in de verleiding komen om een twist aan je verhaal te geven. Maar in deze categorie horen ook de leugens om je eigen gevoelens te beschermen. Deed je bijvoorbeeld iets heel erg verkeerd en weet je dat je jezelf zou schamen als de waarheid aan het licht komt? Ook dan durven mensen hun verhaal weleens te verdraaien. Probeer echter toch in je hoofd te houden dat wanneer de waarheid uitkomt, je jezelf én de persoon tegen wie je liegt dubbel zo hard kwetst.
Liegen om tot een akkoord te komen.
Zijn jullie het oneens over iets en geraken jullie maar niet tot een consensus? Dan zou één van de twee partners weleens kunnen liegen om zich uit de situatie te wringen. Een voorbeeld: één van de twee vindt het niet kunnen dat de andere met een bepaalde persoon stuurt via sociale media terwijl de andere het kwaad er niet van inziet. Uiteindelijk zou die dan kunnen zeggen dat hij/zij/die niet meer zal sturen gewoon om de andere erover te laten ophouden, zonder ook effectief te stoppen.
Liegen om te manipuleren.
Liegen is nooit goed, maar deze soort leugen spant de kroon. Sommige leugens worden verteld om de andere te manipuleren. Denk maar aan pathologische leugenaars die een onbedwingbare drang voelen om te liegen of emotionele chantage waarbij mensen liegen om de andere emotioneel volledig af te breken waardoor het slachtoffer zich uiteindelijk zelf slecht voelt en de leugenaar ermee wegkomt. Merk je dat je partner niet vies is van deze soort leugen? Laat de alarmbellen dan alsjeblieft oorverdovend luid klinken in je oren.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier