Van verliefd worden op een personage tot onbeantwoorde liefde binnen je relatie.
Deze 5 soorten onbeantwoorde liefde wil je liever niet voelen
In love, maar is het niet wederzijds? Al veel mensen kregen te maken met onbeantwoorde liefde. Het kan behoorlijk pijn doen en het heeft meer impact dan alleen maar een gebroken hart, ook al kwamen de gevoelens misschien enkel langs jouw kant. Deze vijf soorten onbeantwoorde liefde komen het vaakst voor en wil je liever niet voelen.
Parasociale liefde.
Een paraso-watte? Deze vorm van relatie ontstaat wanneer je een crush hebt op een publiek figuur of een fictief personage. En ja, we vinden Margot Robbie allemaal knap en crushen stiekem op Orlando Bloom in ‘Pirates of the Caribbean’, maar in dit geval ontwikkel je écht een erg sterke emotionele band met hen. Je volgt hun leven, leest alles over ze en misschien ontmoet je ze zelfs een keer tijdens een signeersessie.
Onderzoek wijst uit dat mensen echt diepe gevoelens kunnen ontwikkelen voor (fictieve) personages, acteurs of andere beroemdheden. Maar hoeveel tijd je er ook insteekt, de liefde blijft altijd eenrichtingsverkeer en dat kan behoorlijk frustrerend zijn.
Iemand in je omgeving.
Hierbij gaat het om iemand die je regelmatig ziet, zoals een collega, een klasgenoot of buur. Je hebt écht contact, al is het maar beperkt en dat maakt de gevoelens vaak sterker. Het is dan ook geen verrassing dat deze vorm van onbeantwoorde liefde het vaakst voorkomt. Omdat je niet zeker weet of diegene hetzelfde voelt, blijf je hangen in een spiraal van hoop én angst voor afwijzing. De gevoelens worden daarom vaak ook gewoonweg niet uitgesproken.
Je gaat ervoor.
In dit geval dénk je dat de liefde wederzijds is, maar dat is niet altijd zo. Doordat je zo zeker van je stuk bent, probeer je de persoon in kwestie voor je te winnen. Dat doe je of subtiel door vaker een praatje te slaan of net heel direct door hem/haar/hen mee uit te vragen. Je gaat de vlinders die je voelt écht achterna waardoor jij ook de dupe bent en de emotionele tol betaalt als de gevoelens toch niet wederzijds blijken te zijn.
Verlangen naar een ex.
Een andere pijnlijke vorm van onbeantwoorde liefde is als je je ex maar niet kan loslaten. Soms wordt een relatiebreuk maar door één van de twee personen beslist en blijft de andere zich emotioneel vastklampen aan de relatie. Dat in de hoop om die band weer nieuw leven in te kunnen blazen.
Volgens onderzoek gaat het dan vaak om de angst om alleen te zijn of het gevoel dat je misschien niet goed genoeg bent voor een nieuwe liefde.
Een onevenwichtige relatie.
Zelfs wanneer je al in een relatie bent, kan er sprake zijn van onbeantwoorde liefde. Dat is dan vaak bij onevenwichtige relaties: misschien wil één van de twee sneller vooruit dan de ander of wil de ene meer passie terwijl de andere vooral op zoek is naar emotionele verbondenheid. Zulke verschillen kunnen uiteraard spanning veroorzaken.
Onderzoek toont aan dat deze soort onbeantwoorde liefde het meest pijnlijk is omdat er al diepe connecties – en misschien wel opofferingen – bij komen kijken. De emoties zijn heftiger en het verdriet houdt vaak langer aan.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier