Van de break-up waarmee je alles vergelijkt tot de breuk die je niet zag aankomen.
Deze 8 soorten relatiebreuken komen het vaakst voor (en dit leer je eruit)
Break-ups zijn altijd moeilijk, maar lang niet allemaal hetzelfde. Bij de ene blijven jullie nog vrienden, bij de andere voelde het als het einde van de wereld en blijf je met een gebroken hart achter. Maar wat als we onze kijk op relatiebreuken kunnen veranderen en ze zien als een kans voor persoonlijke groei?
Uit elkaar gaan is nooit leuk, maar kan het wel een les zijn? Auteur John Kim (@theangrytherapist op Instagram) schreef het zelfhulpboek ‘Break Up On Purpose’ waarin hij de verschillende soorten relatiebreuken die we in ons leven kunnen tegenkomen, oplijst en uitlegt. Daarbij vertelt hij aan het tijdschrift Psychology Today ook wat we daaruit kunnen leren. Benieuwd?
De relatiebreuk waarmee je alles en iedereen vergelijkt.
Iedereen heeft die ene relatie die speciaal voelde, waarvan je dacht dat hij/zij/die voor altijd de jouwe zou zijn. Tot het toch niet meer ging tussen jullie of er iets gebeurde waardoor jullie de relatie moesten stopzetten. Deze breuk – die je voor altijd zal bijblijven – is dé break-up die je als referentie gebruikt voor al je andere relaties. Onbewust vergelijk je nieuwe liefdes met deze oude.
Wat leer je hieruit? Na deze break-up kijk je best eens grondig naar je eigen hechtingsstijl en emotionele triggers. Dan besef je pas dat de relatie voor een reden is misgelopen en zie je hopelijk in dat je het verleden eigenlijk idealiseert in plaats van het los te laten. Dat laatste kan je alleen door te stoppen met vergelijken.
De breuk die uit het niets komt.
Alles leek prima te gaan, je maakte zelfs al toekomstplannen en ineens knipper je met je ogen en is het over. Deze relatiebreuk zag je totaal niet aankomen en de schok is bijna net zo pijnlijk als het einde zelf.
Wat leer je hieruit? Deze break-up herinnert je eraan dat je, hoe hard je het ook probeert, nooit de volledige controle hebt over de acties van iemand anders. Het leert je hoe belangrijk het is om emotioneel veerkrachtig te zijn en om je eigenwaarde niet volledig te laten afhangen van je relatie. Je kan niet altijd bepalen wat er gebeurt, maar wel hoe je ermee omgaat en hoe je verder gaat.
De break-up die je voelde aankomen.
Jullie zagen het allebei al aankomen: de vonk was weg, de verbinding was er niet meer en jullie deden de laatste tijd eigenlijk maar alsof. Deze break-up voelt aan als een cola die zijn bubbels verloren heeft – er is geen grote ruzie of verraad, enkel de stille erkenning dat het tijd is om ermee te stoppen.
Wat leer je hieruit? Soms loopt iets gewoon dood, hoe hard je ook je best doet. Het leert je dat het oké is om te vertrekken als een relatie niet langer voldoening geeft en benadrukt dat je moet luisteren naar je eigen emotionele behoeften.
De relatiebreuk waarbij iemand anders in het spel is.
Weinig dingen zijn pijnlijker dan bedrogen worden of gedumpt worden voor iemand anders. Het vertrouwen is compleet kapot en de emotionele pijn kan zelfs ondraaglijk lijken. Deze vorm van verraad laat je niet alleen je relatie in twijfel trekken, maar ook jezelf.
Wat leer je hieruit? Probeer te beseffen dat het verraad van iemand anders niets zegt over jouw waarde. Het leert je om je eigen kracht terug te vinden, je zelfrespect opnieuw op te bouwen en weer te leren vertrouwen – eerst in jezelf en later ook in anderen.
De break-up die zo uit een dramafilm lijkt te komen.
Drama, drama, drama: deze breuk lijkt uit een dramatische serie of film te komen. Er zijn ruzies, tranen en misschien zelfs publieke uitbarstingen. De relatiebreuk zit vol onopgeloste gevoelens, emotionele manipulatie en explosieve reacties. Het laat je uitgeput en verdrietig achter.
Wat leer je hieruit? Het is gemakkelijk om meegezogen te worden in het drama, maar deze break-up herinnert je eraan dat je rust verdient, géén chaos. Het zet je aan het denken over waarom je überhaupt in deze situatie terechtkwam en hoe je kan voorkomen dat je in de toekomst weer in zo’n dynamiek verstrikt geraakt.
De breuk met je bijna-lief.
Jullie waren nooit echt een koppel, maar toch voelde het zo. Misschien spraken jullie maandenlang intensief, voelden jullie een diepe band of hadden jullie regelmatig contact, maar werd het nooit iets officieels. Let op, want daarom is de pijn niet minder aanwezig.
Wat leer je hieruit? Het is makkelijk om vast te komen zitten in een grijs gebied, maar je verdient iemand die er helemaal voor gaat. Deze ervaring maakt duidelijk dat beide partijen emotioneel op dezelfde lijn moeten zitten en het leert je om je eigen behoeften in toekomstige relaties te verdedigen.
De knipperlichtrelatiebreuk.
Het is aan-uit-aan-uit en zo blijft het maar doorgaan. Deze break-up sleept zich maanden, misschien zelfs jaren voort. Jullie gaan uit elkaar, komen weer samen, verbreken het weer en zo blijft de cyclus doorgaan. Jullie voelen allebei intense emoties, maar ook veel instabiliteit en een gebrek aan vooruitgang.
Wat leer je hieruit? Deze break-up zie je liefst als een wake-upcall om je patronen te onderzoeken én te doorbreken. Waarom blijf je terugkomen? Welke onopgeloste kwesties probeer je te ontwijken? Het is een moeilijke maar noodzakelijke les in het kiezen voor jezelf boven de vertrouwdheid en het gemak van disfunctionele patronen.
De scheiding.
Gaven jullie elkaar het ja-woord en besluiten jullie om toch uit elkaar te gaan? Een scheiding voelt vaak als het compleet uit elkaar vallen van alles wat je dacht te weten en kan jaren duren om volledig te verwerken. Het is vaak een juridische strijd, er komen financiële regelingen bij kijken en er zijn vaak kinderen betrokken.
Wat leer je hieruit? Het dwingt je om jezelf opnieuw op te bouwen en te ontdekken wie je bent buiten het huwelijk. Het biedt je de kans om je leven opnieuw vorm te geven – deze keer op jouw eigen voorwaarden.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier