Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
vlaggen
© mario bianchetti via unsplash

Van rood tot oranje.

Voor deze 4 vlaggen moet je uitkijken in een relatie

‘Dit is een red flag, dat is een green flag.’ Je hoort het de hele tijd, maar wat wil het nu eigenlijk zeggen? Dit zijn de soorten vlaggen die je tegenkomt al datend of in een relatie én hoe je ermee kan omgaan.

Groene vlag

Een groene vlag is iets waarnaar je op zoek gaat bij een partner, een uiterlijk of innerlijk kenmerk waar je écht op valt. Hoewel het belangrijk is om te weten wat je rode en groene vlaggen zijn om te begrijpen wat je zoekt in een relatie en wat je wilt vermijden, is het ook belangrijk om niet al te streng te zijn. Probeer dus niet te hard zwart-wit te denken wanneer je het datingpad opgaat, want wat initieel geen groene vlag is, zou dat wel nog kunnen worden. 

Gele vlag

Een gele vlag is meestal iets dat niet per se schadelijk is of een serieuze bedreiging vormt voor de relatie, maar wel iets wat je een beetje dwars zit of dat je mist bij je (potentiële) partner. Bijvoorbeeld: jij bent megasportief en het – al dan niet – toekomstige lief helemaal niet. Dat is in principe geen probleem, maar het zou toch leuker zijn om op zondag samen die lange fietstochten te maken.

Oranje vlag

De oranje vlag weerspiegelt dan weer hoeveel macht en controle je nodig hebt in een relatie. In het geval van de sportsessie van hierboven kan dat als volgt gaan, een partner die zegt: ‘Ik wil helemaal niet dat je altijd gaat fietsen op zondag’. De partner gaat hierbij controle eisen door de ander iets te verbieden.

Het verschil tussen rode en oranje vlaggen? Bij een rode vlag worden iemand z’n waarden, ideeën en voorkeuren aan de kant geschoven. Bij een oranje is dat nog niet per se gebeurd, maar is de kans wel groot dat dat in de toekomst zal gebeuren als de ene persoon niet duidelijk zijn/haar/hun grenzen aangeeft en een gesprek voert over waarom dit niet kan.

Rode vlag

We haalden het hierboven al eens aan, maar bij een rode vlag worden iemand z’n waarden, ideeën en voorkeuren aan de kant geschoven. Dit kan bewust of zelfs onbewust zijn, omdat iemand soms rode vlaggen bevat omdat jullie gewoon helemaal anders naar het leven of relaties kijken. De rode vlag is dus iets wat jullie compabiliteit verhindert en bevindt zich vaak in levensstijl, overtuigingen, normen en waarden.

Het is mogelijk om van een rode vlag een oranje exemplaar te maken, door open te praten en af te wegen of er mogelijkheid is tot compromis of leren van elkaar. Blijf je alleen wel erg bewust van je eigen grenzen en buig niet zoveel dat het oncomfortabel wordt.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '