Spreken is zilver en zwijgen is goud, maar niet na een ruzie!
Dít is waarom je best niet te lang stil blijft na een ruzie
Of het nu met je partner, een vriend of familie is: iedereen maakt weleens ruzie. Alleen is de manier waarop jullie met je meningsverschil omgaan van cruciaal belang. Zo is het bijvoorbeeld geen goed idee om te lang tegen elkaar te zwijgen achteraf. Maar waarom niet?
Ben jij ook iemand die na een ruzie graag zwijgt om het conflict te ontvluchten, geen dingen te zeggen waar je spijt van hebt, gewoon wat te kalmeren of te wachten tot de andere persoon de eerste stap zet? Doodnormaal: er zijn veel mensen die dat doen! Maar volgens Wendy L. Patrick, expert in menselijk gedrag, is die stilte na de storm net niet goed voor je relatie. ‘Spreken is zilver en zwijgen is goud, maar niet na een ruzie’, vertelt ze in het tijdschrift ‘Psychology Today’.
De info achter haar argument komt uit een artikel getiteld ‘Socialisation of the silent treatment’ dat in 2019 werd gepubliceerd in het ‘Journal of Family Communication’. Daarin werd vooral gefocust op het zwijgen in ouder-kindrelaties. Onderzoekers observeerden de dagelijkse gedragingen van leden van verschillende gezinnen en concludeerden daaruit dat ‘gebrek aan communicatie na een conflict het gevoel van eigenwaarde, betrokkenheid en tevredenheid van de individuen ernstig aantastte‘.
Niet zelf invullen
In de studie wordt het stilzwijgen na een ruzie gezien als een uiting van vijandigheid of het vermijden van een directe discussie over het probleem. Dat is dus waarom niet communiceren de persoon die de stilte ervaart een negatief gevoel kan geven. Volgens de gezinsstudie van 2019 zou het daarom veel gunstiger zijn om een ‘open discussie’ te voeren over het onderwerp van de ruzie, ook als je eigenlijk liever de benen zou nemen.
Wendy L. Patrick bevestigt dat. ‘Wanneer elke partner zijn gedachten en gevoelens met liefde en respect kan verwoorden, neem je de angst weg die gepaard gaat met zwijgen. Omdat de ander de stilte dan niet zelf kan gaan invullen’, aldus de experte.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier