Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
stiltes
© Amanda Sixsmith via Unsplash

Een stilte is soms pijnlijker dan woorden.

Deze 5 stiltes wil je liever vermijden in je relaties

Dewy De Leeneer

Soms is het fijn om even gewoon in elkaars aanwezigheid te zijn zonder dat er gepraat wordt, dus stiltes zijn heus niet altijd negatief. Maar een stilte kan soms ook pijnlijker zijn dan woorden. Deze vijf stille situaties wil je toch liever vermijden in je relaties, of het nu om je partner, je beste vriend(in) of je zus gaat.

Spanning in de lucht.

De stilte die in de lucht hangt na een ruzie of een conflict kan écht schrijnend zijn. Niemand wil het ijs breken en de spanning is gewoonweg voelbaar. Zo’n stilte ontstaat vaak uit de angst om het nog erger te maken of om emotioneel gekwetst te worden. Maar als deze stilte blijft hangen, kan het de band tussen jullie ook verzwakken en zorgen voor onuitgesproken wrokgevoelens.

Wat doe je dan best? Probeer het gesprek toch op een rustige manier te hervatten. Geef aan dat je de spanning voelt en dat je die graag wegneemt door te praten en elkaar te begrijpen.

Stilletjes teleurgesteld.

Heeft iemand die je liefhebt iets gedaan waarbij je verwachtingen niet zijn waargemaakt of wat je niet had verwacht? Denk bijvoorbeeld wanneer je iets belangrijks deelt met je partner en zijn/haar/hun reactie tegenvalt. Die vorm van stilte kan pijnlijk zijn én voor een afstand zorgen als het niet besproken wordt.

Wat doe je dan best? Durf toch te vertellen waarom je net teleurgesteld bent. Da’s best lastig, maar het helpt om misverstanden te voorkomen in de toekomst.

Whatever-stilte.

Deze stilte is het teken van een emotionele afstand en onverschilligheid. Het lijkt wel alsof jij (of juist de ander) niet meer betrokken is in de relatie en dat is best kwetsend. Als jullie het nut van een goed gesprek niet meer inzien, gaat het dan nog wel goed tussen jullie?

Wat doe je dan best? Merk je deze stilte op? Dan wil je misschien even nadenken over je relatie. Een eerlijk gesprek over hoe jullie jullie écht voelen is hier zeker op z’n plaats.

Onuitgesproken irritaties.

Iedereen kent dat moment waarop je eigenlijk liefst van al ‘ARRRGGHHH’ roept, maar je in plaats daarvan gewoon zwijgt. Die stilte ontstaat dus doordat je je frustratie inslikt, maar dat heeft eigenlijk alleen een averechts effect. Hoe meer je opkropt, hoe meer frustraties. Irritaties gaan nu eenmaal niet zomaar weg door te zwijgen, het vergroot zelfs juist de kans dat je daarna grandioos uitbarst. En dat willen we niet, toch?

Wat doe je dan best? Uit je frustraties meteen, wanneer je nog rustig bent en er geen 101 opgekropte dingen in één keer van je hart moeten.

De passief-agressieve stilte.

Brr, deze stilte wil je ver ver ver weg van je relatie houden. De passief-agressieve stilte is één van de meest destructieve stiltes. In plaats van je frustratie of boosheid meteen te uiten, laat je die in dit geval aan de ander voelen door een superonaangename stilte vol te houden. De persoon die de stiltebehandeling krijgt, voelt dan de spanning hangen, maar weet vaak niet precies wat er aan de hand is. Wat er hieruit voortkomt? Verwarring, onzekerheid, frustraties, pijn en nog zo’n tien negatieve dingen. Willen we niet!

Wat doe je dan best? Ben jij slachtoffer van zo’n passief-agressieve stilte? Dan is het belangrijk om de situatie meteen te benoemen en open te vragen wat er mis is. Blijf wel rustig zonder beschuldigend over te komen, maar moedig de ander wel aan om eerlijk te spreken over wat hem/haar/hen dwarszit.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '