Seksuologe Ina Van Ransbeeck geeft tips om uit een ongelukkige situatie te stappen.
Zo durf jij je relatie los te laten: ‘Het feit dat je ongelukkig bent, wil niet zeggen dat je niet meer van de ander houdt’
De liefde kan mooi zijn, maar soms doet ze ook pijn. Flairseksuologe Ina Van Ransbeeck helpt jou om los te breken wanneer angst, graag zien of eenzaamheid je tegenhouden om voor jezelf te kiezen.
Er zijn volgens Ina Van Ransbeeck verschillende zaken die het moeilijk maken om een relatie los te laten. ‘Het feit dat je ongelukkig bent, wil niet zeggen dat je niet meer van de ander houdt. Bovendien is elke relatie een investering en voelt uit een relatie stappen bijna altijd als een verlies, zelfs als het om een ongezonde relatie gaat. Vaak moet je ook zaken eromheen loslaten: je schoonfamilie, gedeelde vrienden, financiële stabiliteit en misschien zelfs je thuis. Ook kinderen spelen vaak een grote rol, net als druk van buitenaf. In de ogen van je familie of vrienden is je partner misschien de ideale partij.’
Het feit dat je ongelukkig bent, wil niet zeggen dat je niet meer van de ander houdt.
Tot slot blijven we volgens Ina vaak hoop koesteren en voelt het beëindigen van een relatie als falen of opgeven. ‘We willen doorzetten en sussen onszelf met de woorden “het zal wel beter worden”.’ Maar wat jou ook tegenhoudt, weet dat in een ongelukkige of ongezonde relatie blijven geen zin heeft, nooit, en dat er altijd een uitweg is. Zoek steun bij familie of vrienden en ga na welke opties er zijn om financiële ondersteuning te krijgen. Wanneer je nergens terechtkan, kan je altijd een beroep doen op een opvangcentrum voor mannen of vrouwen’, tipt ze. Voor meer informatie hierover kan je terecht bij het CAW (Caw.be).
Kom los uit een ongelukkige situatie
‘De beslissing om uit een relatie te stappen, gaat niet over één nacht ijs. Het is heel normaal dat je een tijdje twijfelt en jezelf allerlei vragen stelt. Is het de juiste keuze? Wat als je spijt krijgt? Hoe zal de ander reageren?’ Deze tips helpen je om los te komen uit een ongelukkige situatie.
Praat met je partner
Gelukkig of ongelukkig, een relatie heb je altijd met twee. Betrek je partner wanneer je met bepaalde zorgen zit. Door erover te praten, leren jullie elkaar beter begrijpen, zelfs als je samen door een breuk moet.
Vraag raad
Vraag raad aan vrienden, familie of een professional. Zij hebben vaak een meer objectieve kijk op je situatie. Uiteraard ben jij nog altijd degene die de beslissing moet nemen, maar zij kunnen je wel goede inzichten bezorgen, steun bieden en een veilig of stabiel gevoel geven.
Focus op het positieve
Richt je aandacht niet te sterk op wat je zal verliezen, maar focus op het positieve: door uit een ongelukkige relatie te stappen, krijg je opnieuw de kans om gelukkig te worden. Je kan er dus heel wat bij winnen. Na een tijdje begin je weer meer te genieten van je onafhankelijkheid en van zorg dragen voor jezelf. Het levert je vaak ook nieuwe contacten, hobby’s en interesses op. Je krijgt met andere woorden de kans om jezelf en allerlei zaken die jij belangrijk vindt (opnieuw) te ontdekken.
Aanvaard het rouwproces
Je hoeft niet altijd sterk te blijven. Aanvaard dat dingen in het leven veranderen en dat daar emoties mee gepaard gaan. Je zal dat proces moeten doorlopen, maar na regen komt ook weer zonneschijn.
Geef niemand de schuld
Vermijd dat je alle schuld bij de ander, maar ook bij jezelf legt. Het uitbouwen en in stand houden van een gezonde relatie is een verantwoordelijkheid van jullie beiden. Durf naar jezelf te kijken, maar stel je ook niet te onzeker of kwetsbaar op.
Laat je niet onder druk zetten
Natuurlijk ben je in een relatie met twee en is het de bedoeling dat jullie rekening houden met elkaar. Maar jij bent niet persoonlijk verantwoordelijk voor het geluk van de ander. Laat niet op je emoties inspelen en laat je niet onder druk zetten om te blijven. Je partner heeft een eigen netwerk van mensen die hem of haar kunnen steunen, dat hoef jij niet te zijn. Geef de ander echter ook geen valse hoop. Wanneer je honderd procent zeker bent van je beslissing, kondig een breuk dan niet aan als iets tijdelijks.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier