Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
floodlighting
© Vanessa Garcia via Pexels

Misschien deed je het zelf onbewust al een keer?

OEPS: voor deze toxische datingtrend wil je oppassen

Dewy De Leeneer

Je hebt een eerste date. Het klikt, de sfeer zit goed, je lacht veel en plots deel je iets enorm persoonlijk. Iets dat je eigenlijk normaal pas na een paar weken zou vertellen. Herkenbaar?

Dan ben je misschien aan het floodlighten – een nieuwe datingtrend die viraal gaat op TikTok en die vooral bij Gen Z opvallend vaak voorkomt. Floodlighting is een manier om snel een emotionele connectie te forceren, maar vaak met het omgekeerde effect.

Wat is floodlighting?

Hier zijn drie duidelijke signalen dat je aan het floodlighten bent – vaak onbewust – mét tips om ermee om te gaan.

Je deelt te snel, te veel.

In plaats van rustig vertrouwen op te bouwen, gooi je meteen je hele emotionele rugzak op tafel. Stel: jullie zitten nog maar aan het eerste drankje en je bent al aan het vertellen over je diepste jeugdtrauma of die toxische ex die je nog steeds achtervolgt. Misschien voelt het veilig om zulke dingen te delen omdat er een goede klik is, maar voor je date kan het overweldigend zijn.

Volgens recente studies is overmatig delen van zo’n persoonlijke info vaak gelinkt aan een bepaalde angst, een drang naar bevestiging of een teken dat je moeite hebt met het stellen van grenzen. Het komt dus niet per se vanuit een plek van vertrouwen, maar eerder uit een nood aan geruststelling.

Stel jezelf even deze vragen voor je iets persoonlijks deelt:

  • Waarom wil ik dit nu vertellen?
  • Is dit het juiste moment?
  • Verwacht ik iets in ruil, zoals erkenning of empathie?

Je verwacht emotionele feedback.

Een veelvoorkomende situatie bij floodlighten, is dat je iets persoonlijks vertelt en verwacht dat de ander meteen volgt. Denk aan een ‘ik herken dat zo hard’ of een even diepgaand verhaal over je gesprekspartner. Komt dat niet? Dan voel je je gekwetst, afgewezen, of ineens onzeker over de klik die er eerder leek te zijn.

Volgens het social penetration model (denk: de ui-metafoor) groeit échte intimiteit laagje per laagje. Eerst deel je luchtige dingen, daarna kaart je meer persoonlijke onderwerpen aan, en pas daarna volgen de diepe emotionele verhalen. Te snel te diep gaan doorbreekt dat proces waardoor je connectie niet meer stabiel lijkt te zijn.

Tip: probeer de toon van het gesprek aan te voelen. Is het nog luchtig? Hou het dan ook luchtig. Geef je date de ruimte om zelf zulke onderwerpen aan te kaarten wanneer hij/zij/die daar klaar voor is.

Je gebruikt je kwetsbaarheid als test.

Soms is floodlighting geen spontaan flapuit-momentje, maar net een (onbewuste) test: ‘Als jij mij écht leuk vindt, dan zal je ook dit zware stuk van mij kunnen aanvaarden.’ Het klinkt logisch, maar in de praktijk werkt het vaak averechts. Je legt op die manier namelijk veel druk op de ander nog voor er echte connectie is. En als die persoon dan terugdeinst, voelt het alsof je bevestiging krijgt van je grootste angst.

Onderzoek wijst uit dat échte emotionele connectie ontstaat wanneer er sprake is van emotionele co-regulatie: elkaar aanvoelen, geruststellen en ondersteunen. Maar dat lukt pas als er wederzijds vertrouwen is. En dat kost tijd.

Tip: deel iets kwetsbaars omdat jij het wil delen, niet om een reactie uit te lokken. Jij bent waardevol, ook als de ander (nog) niet weet hoe te reageren.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '