Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
relatie
© Getty via Unsplash+

Al is er daarbij één grote ‘maar’ waar je op moet letten.

AHA: dit zou de grootste fout zijn die we maken in onze relaties

Dewy De Leeneer

Liefde is een werkwoord en een relatie onderhouden is dat dus ook. Je houdt ongetwijfeld zielsveel van je partner, maar tóch verlang je stiekem misschien dat hij/zij/die bepaalde gewoontes of eigenschappen verandert. Maar wat als die verwachtingen juist de grootste valkuil zijn in je relatie?

Iedereen heeft eigenschappen en gewoontes die stevig verankerd zijn. Van hoe we communiceren over op welke manier we onze tijd indelen tot de manier waarop we onze kleren net ín of naast de wasmand gooien. En hoewel we soms dingen aan onszelf willen verbeteren, blijft veranderen moeilijk. Zéker als het je wordt opgelegd door een ander.

Je lief veranderen

Uit onderzoek van relatie-expert John Gottman blijkt dat ongeveer 70 % van de ruzies in relaties nooit volledig wordt opgelost. Dat zou komen doordat veel meningsverschillen gewoonweg voortkomen uit diepgewortelde persoonlijkheidsverschillen. En die verander je niet zomaar. Probeer je dat wel? Dan kan dat schadelijk zijn voor je relatie.

De grootste fout die we volgens experts dus maken in onze relatie? Je wederhelft proberen te veranderen. Als je blijft hopen dat je partner een slechte gewoonte zal afleren of zijn/haar/hun persoonlijkheid zal aanpassen aan jouw verwachtingen, zorgt dat alleen maar voor frustraties.

Accepteren (mét grenzen)

Wat je liever wel doet, is je partner gewoon accepteren zoals hij/zij/die is. Zo leg je een sterke basis voor een gezonde relatie waarin jullie je allebei gewaardeerd voelen.

Maaaaaar, en het is een grote maar, let wel op. Iets van je partner accepteren betekent niet dat je alles zomaar moet pikken. Gezonde grenzen zijn natuurlijk wél essentieel. Er is een groot verschil tussen het accepteren van een onschuldige handeling die jou stoort – bijvoorbeeld dat je partner de gewoonte heeft om nogal stil te zijn op familiefeestjes – en het tolereren van schadelijk gedrag. Als je partner bijvoorbeeld manipulatief of agressief is, is het belangrijk om wél hulp te zoeken of de relatie te beëindigen.

Ook jij hebt ongetwijfeld eigenschappen of gewoontes die soms moeilijk zijn voor je partner. Elkaar accepteren werkt dus langs twee kanten. Als je elkaar neemt zoals jullie zijn, is er meer ruimte in de relatie om jullie kwetsbaar op te stellen en dus ook voor emotionele intimiteit. En dat tilt jullie relatie dan weer naar een hoger niveau. Hoor ik daar een win-win-win?

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '