Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
verantwoordelijkheid
© Ave Calvar via Unsplash

1. Je denkt dat alles thuis mis zal gaan als je een pauze neemt.

7 tekenen dat je te veel verantwoordelijkheid draagt in je relatie

Dewy De Leeneer

In een relatie kan je niet anders dan tijd en energie steken, dat weten we al langer dan vandaag. Maar wat niet de bedoeling is, is dat die moeite van één kant komt. Huishoudelijke taken, werkgerelateerde dingen én bijvoorbeeld regelingen rond de kinderen zouden jullie als team moeten aanpakken. Is die balans bij jullie toch niet zo goed? Deze zeven tekenen kunnen erop wijzen dat jij de persoon bent die te veel verantwoordelijkheid draagt in de relatie.

Je denkt dat alles thuis mis zal gaan als je een pauze neemt.

Als je denkt dat alles in het honderd zal lopen van zodra jij een momentje voor jezelf neemt, draag je duidelijk de mentale last in de relatie. Je bent constant in de weer met wat er nog in huis gedaan moet worden, wanneer je nog een momentje vindt om naar de winkel te gaan tussen je drukke werkuren of wat je vanavond moet maken als avondeten. Niet gezond, want die gedachten zorgen voor een constante emotionele inspanning.

Je voelt je wrokkig.

Wrok wijst erop dat je grenzen eigenlijk al overschreden zijn of dat je een gevoel van onderwaardering ervaart. Als je merkt dat iets je dwarszit maar je het onderdrukt om de vrede te bewaren, bouw je langzaamaan een muur op die uiteindelijk te hoog wordt voor je partner om nog overheen te klimmen.

Je bent vaker prikkelbaar of reageert fel op onbenullige zaken.

En dat is normaal, want doordat jij de meeste verantwoordelijkheid draagt, heb je ook meer stress. En die stress kan nu eenmaal uitdraaien op irritaties en scherpe reacties. Al voelt jouw partner niet diezelfde stress, waardoor hij/zij/die al snel het gevoel zal hebben dat je overdreven reageert. Daar komen dan weer ruzies van… Merk je de vicieuze cirkel al op?

Je richt je op de behoeften van je partner en minimaliseert je eigen behoeften.

Doordat je je zo focust op de behoeften van je partner (en eventuele kinderen), onderdruk je je eigen gevoelens en behoeften. Het gevaar van zo’n situatie is dat je zodanig op stress verdergaat, dat de weerslag opeens komt en je ‘m dus niet meteen ziet aankomen. Dat is een overweldigend gevoel dat voor nare gevolgen kan zorgen.

Je libido neemt af.

Een hoog libido is moeilijk te behouden als je je de hele tijd overweldigd voelt en constant denkt aan dagdagelijkse taken. Daarnaast zorgt dat ervoor dat jij aan het einde van de dag minder energie overhoudt. Wat nog een reden voor je afnemend libido zou kunnen zijn, is dat je het gedrag van je partner als onrespectvol beschouwt en zo de nood aan intimiteit met hem/haar/hen ook vermindert.

Je vindt het moeilijk om van het moment te genieten.

De mentale last zorgt ervoor dat je het best moeilijk vindt om volledig aanwezig te zijn in je leven en te genieten van kleine zaken. De spontaniteit en speelsheid verdwijnen wanneer je je voortdurend verantwoordelijk voelt voor een ander.

Je zet jezelf op de achtergrond.

Je kan je niet herinneren wanneer je voor het laatst iets voor jezelf hebt gedaan omdat je in je vrije tijd constant dingen aan het oplossen, plannen of regelen bent. Zo verlies je stilaan de verbinding met jezelf en weet je op de duur niet meer waar je voor staat en wat je eigenlijk écht zou willen. Gevaarlijk, want zo blijf je misschien in een relatie waar je je niet echt goed bij voelt. Denk dus aan jezelf!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '